Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šedlbauer (ZPL) zveřejnil lež a po pomluvené firmě chce, aby mu pomohla dokázat, že lhal. Ukázkový komunikační faul

29. 01. 2021 | 11:50

Ukázkový komunikační faul předvedl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec) vůči stavební společnosti Syner, když v libereckém městském Zpravodaji zveřejnil nepravdivou informaci, že firma v éře primátora Jiřího Kittnera dostala zdarma od města Liberec nemovitosti, které se po mnoha letech staly předmětem majetkoprávní operace mezi městem a firmou.

SGH29top
archivní foto

Syner koncem minulého roku, na žádost radnice, s městem směnil svoje nemovitosti na Papírovém náměstí za pozemky na Kunratické a na základě znaleckého posudku došlo k finančnímu vyrovnání. Psali jsme zde.

Kolem transakce bylo obligátní opoziční dusno a mnoho propagandistického povyku už minulý rok. Všechna obvinění a nesmysly firma stoicky přehlížela, je pod její úroveň na snůšku polopravd a vybájených obvinění, jež se periodicky objevují už bezmála dvacet let, reagovat. Tentokrát ale opoziční propaganda přestřelila. Josef Šedlbauer rozšířil v radničním zpravodaji prokazatelnou a snadno vyvratitelnou lež. Proto dostal od firmy Otevřený dopis, aby se za svou jednoznačnou lež omluvil. Na stejném místě, kde ji rozšířil, tedy ve Zpravodaji. Proto e-mailovou komunikaci mezi Synerem a Šedlbauerem v kopii dostali i všichni městští zastupitelé. Tím se stala věcí veřejnou.

Josef Šedlbauer. Foto je výřezem z předvolebního banneru jmenovaného, zdroj: FB prokrajinuOtevřený dopis Josefu Šedlbauerovi – výzva k omluvě

Vážený pane zastupiteli, společnost SYNER Group a.s., si za dobu své existence již zvykla na to, že se její jméno stává zneužívaným nástrojem politických bojů. Obvykle na tyto projevy nereagujeme, neboť nechceme zbytečně plýtvat energií na polemiky, které mohou být vnímány jako aktivní zásahy do politického boje, o což nestojíme.

Jsou však případy, kdy přitom dochází k protiprávní dehonestaci naší společnosti od politiků, kteří neváhají zveřejňovat nepravdivé informace jen proto, aby se účinně zviditelnili a pošpinili nejen své politické konkurenty, nýbrž i naši společnost. Proti takovým projevům se naše společnost ohradit musí.  

Sem spadá obsah Vašeho článku zveřejněného na str. 12 lednového vydání Zpravodaje^Liberec, pod názvem Jaký byl Liberec v roce 2020, v němž mj. uvádíte:

Za éry Jiřího Kittnera firma Syner dostala od města zdarma pozemky kolem Papírového náměstí s podmínkou zbořit staré domy, které tam stály. Prý by to pro město bylo moc drahé. Loni město tyto pozemky získalo zpět, ale dalo za ně 2,5 hektaru svých zastavitelných pozemků na Kunratické a ještě doplatilo 2,3 milionu korun. Konec citace.

Vámi uvedené informace jsou zcela lživé. Naše společnost může doložit, že většina pozemků, které byly součástí Vámi zmíněné směny s městem Liberec (Město), nezískala žádná ze společností skupiny SYNER od Města, nýbrž od třetí osoby a nikoli bezúplatně, ale za cenu tržní. Od Města byly získány jen části dvou ze směňovaných nemovitostí. Ani v jednom případě však nešlo o převod bezúplatný, nýbrž za cenu tržní a vyšší, než dle nynějšího ocenění při směně s Městem. Jen jeden z nich se pak uskutečnil v době, kdy funkci primátora zastával Ing. Jiří Kittner - viz přiložená kupní smlouva. 

Vaše lživé informace navozují dojem, že naše společnost dosáhla nelegitimního zisku tím, že bezúplatně získané pozemky vrátila městu za úplatu. Proti takovým dezinformacím významně poškozujícím naši společnost se důrazně ohrazujeme. 

Informace odpovídající realitě jste si mohl lehce ověřit, namísto toho šíříte tzv. fake news, které otravují společenskou atmosféru, a to nejen ve vztahu k naší firmě. 

Tímto Vás vyzýváme, abyste na stejném místě publikace Vašich lží bezodkladně vyjádřil společnosti SYNER Group a.s. odpovídající omluvu a nadále se zdržel projevů protiprávně dehonestujících naši společnost. 

představenstvo společnosti SYNER Group a.s.

Zastupitel Šedlbauer na Otevřený dopis zareagoval e-mailem dotčené firmě, v němž požádal, aby mu dodala podklady, podle nichž by mohl svoje již zveřejněné tvrzení opravit. Syneru napsal: …děkuji za upozornění. Abychom mohli věc uvést rychle na pravou míru, předpokládám, že nebudete mít problém poskytnout mi nabývací tituly (např. kupní smlouvy) k pozemkům, které byly předmětem směny.

Na to mu Syner mj. odpověděl: …je zřejmé, že jste nepravdivé informace ohledně pozemků v lokalitě Papírového náměstí šířil, aniž byste se obtěžoval zjistit skutečný stav. To je pro nás velmi překvapivé, neboť jsme měli za to, že vyjádření politika musí být vždy opřeno o důvěryhodný zdroj informací… Pokud tvrdíte, že se město zbavilo nemovitostí bezplatně, neměl byste mít problém toto doložit. Je na Vás, abyste prokazoval pravdivost svých tvrzení. Považujeme za poněkud zvláštní, že se domáháte podkladů u subjektu, který jste svým vyjádřením poškodil, a proto Vás znovu vyzýváme k bezodkladnému vyjádření odpovídající omluvy.

Mezitím se Otevřený dopis dostal na jednání zastupitelstva, protože i radnímu za ODS Petrovi Židkovi přišlo divné, že někdo na veřejnost vypustí lež či pomluvu a když se dotyčný domáhá její opravy a omluvy za ni, vyzve ho „pomlouvač“, aby mu dokázal, že šířil lež. Petr Židek to přirovnal k situaci, kdy někdo někoho pomluví, že je zloděj a žádá po něm, aby pomluvený doložil, že zlodějem není.

Šeldbauer na zastupitelstvu připustil, že se ve zpravodaji omluví a věc uvede do pořádku, bude ale od Syneru potřebovat podklady a doklady, které prokážou, že šířil nesmysly. Syner nemá problém mu je vydat, protože jeho archiv vypovídá jednoznačně kdy, od koho a za kolik předmětné nemovitosti kupoval. Pokládá ale za neuvěřitelné, že si mnohaletý městský zastupitel, v minulém volebním cyklu radní krajského města a vysokoškolský učitel, nedokázal obstarat důkazy ke svému tvrzení předtím, než informaci vypustil do veřejného prostoru. Radniční Zpravodaj jde zdarma do schránek všech libereckých domácností.

Změna a její reprezentanti nyní už jen v libereckém městském zastupitelstvu (do krajského se nedostali) vůči Syneru trpí ukázkovou obsesí (chorobně utkvělá představa, posedlost) už mnoho let. V dobách, kdy se politická parta kolem Jana Korytáře drala nahoru po zádech politických konkurentů, si firmu ustanovila za třídního nepřítele a dodnes se toho nedokázala zbavit. Korytář už je v propadlišti dějin, jeho následovníci jen převzali štafetu.

Tato nenávist permanentně otravuje atmosféru ve městě. Všechny politické reprezentace, jež přišly na radnici po ODS, tedy po roce 2010, se raději nepouští do žádné větší akce, v níž by Syner mohl figurovat. Změna totiž umí veřejně znectít všechno a všechny, kteří k této úspěšné stavební společnosti, jež svůj byznys už dávno přesměrovala mimo region, mají standardní vztah, nemají potřebu ji dehonestovat a chtěli by její potenciál využít k rozvoji města či kraje.

Šedlbauer takovou potřebu evidentně má. I za cenu zveřejnění ukázkové lži, již firma dokáže hravě vyvrátit, a on ji nedokáže bez její pomoci ani opravit. 

Alena Roubalová