Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škodná pro Liberec nechala postavit Potěmkinovo koupaliště a nadále zvládá jen tlukot pantem

08. 06. 2019 | 0:00

Dnes netradičně začínám pozvánkou na Liberecký jarmark. Dvoudenní akce má všechno, co si lze pod pojmem jarmark představit – historickou vložku, kulturní program, prodej sympatického tovaru. Trpaslíky a sádrová zvířátka ve stáncích nehledejte.

jarmark 3kočár
archivní foto: MML

Dobová tržnice nabídne keramické a proutěné zboží, oděvy, dřevěné meče a loutky či šperky. V doprovodném programu se můžete těšit na dobovou hudbu i tance, rytířské turnaje, šerm… láká liberecká radnice, která pořadatelství přenechala profesionálům.

Tradice jarmarku vznikla v éře primátora Jiřího Kittnera (ODS), kdy mu dělal náměstka Tomáš Hasil (ODS) a byl to nejspíše on, kdo s nápadem pořádat v krajském městě historický jarmark přišel. Nápad se ujal a přetrval dodnes, byť se na radnici už třikrát politicky přepřáhlo. Dobré věci přetrvaly.

archivní foto: MML

Lidé kolem Tomáše Hasila, který v uplynulých 29 letech stihnul být podnikatelem i poslancem parlamentu a dosud je vydavatelem místního měsíčníku, se letos přihlásili k pořadatelství oslav výročí Sametu. Spolek G 300 chce 30 let života v relativní svobodě připomenout mj. výstavou dobových fotografií, dokumenty s aktéry tehdejších událostí v Liberci i oslavami na náměstí a v divadle, které by měly připadnout na památného 17.listopadu, třicet let poté.

A je zle.

Spolek požádal radnici o 300 tisíc, protože zadarmo se to fakt udělat nedá. Hned se ozvala Změna pro Liberec, pro kterou se po jejím čtyřletém účinkování ve vedení města spíše hodí název Škodná pro Liberec. „Nechceme, aby oslavy 30 let svobody pro Liberec organizoval politik ODS,“ napsala do své tiskové zprávy, aniž by dodala, kdo konkrétně by je pořádat měl nebo podle ní mohl. Jako kdyby bylo podstatné, jaký stranický dres obléká pořadatel. Tady jsou rozhodující zkušenosti a reference. Oslavy tak významného výročí by měl každopádně pořádat ten, kdo to umí a zvládne bez větší ostudy. Což jsou věci, o kterých Změna nemá potuchy.

Když naposledy pořádala svou předvolební taškařici v narychlo oživeném amfiteátru v Lidových Sadech, zavánělo to velkým průšvihem. Například, způsob vedení elektřiny neodpovídal platným normám, což vůbec nebyla legrace. Naštěstí stejně nepřišli lidi, byť byl Liberec olepen na všech sloupech. Změna už nikoho nezajímala, a tak se tam sešli jen její členové s rodinami a svými známými

Do oslav 30 let svobody Změna promítá hned dvě vlastní traumata: Návrh, aby zastupitelstvo schválilo 300tisícovou dotaci podal náměstek Ivan Langr (SLK, dříve ale ZPL), kterého Změna považuje za jednoho ze svých dvou aktuálně největších třídních nepřátel. Langr totiž vidí ZPL do kuchyně zevnitř, patřil kdysi k ní. Když prohlédl, přestoupil. A to se v sektě neodpouští.

archivní foto z akce k Srpnu 1968

A fakt, že by měl 300 tisíc za odvedenou práci inkasovat spolek, v němž figuruje odvěký třídní nepřítel Tomáš Hasil, politik ODS, nepotřebuje žádný komentář. Změna ve své tiskové zprávě správně připomíná, že Hasilův spolek už pro Liberec loni organizoval akci Jednadvacátého – připomínka okupace v roce 1968, na což z městské kasy dostal 457 tisíc korun. Na to, že za to byla, mj., výstava působivých velkoformátových fotografií a výpravná publikace, to není nijak přemrštěná cifra.

Kdyby si někdo ze Změny někdy vyzkoušel, co obnáší něco podobného zorganizovat, věděl by, kolik co stojí, a pochopil by, že z bezbřehého nadšení se nezaplatí nic. Jenže: Nic takového se nestalo. Kdo ze změnařů chtěl a mohl, vyprázdnil se do tiskové zprávy a následné diskuse. Čímž zbyl jen tradiční tlukot pantem. Ten ale důstojnou připomínku událostí letos starých už 30 (!) let nezorganizuje.

Ve věci se angažující liberecký Vševěd alias Brouk Pytlík působící na „místní Sorbonně“ měl úplně stejnou šanci jako Tomáš Hasil. Mohl si už dávno založit produkční spolek a požádat radnici o dotaci. Učí na vysoké škole, času má tudíž dost, a ještě by mohl zapojit studenty, čímž by ušetřil na honorářích. Troufám si tvrdit, že spolek Josefa Šedlbauera ze Změny by jistě nad tím Hasilovým, pokud by projekty byly srovnatelně kvalitní, vyhrál. Radnice by mu jako všeznalému pracovníkovi univerzity mileráda přiklepla statisíce a nemusela poslouchat nesmysly.

Ale protože je v reále krajně neakceschopný, mohl (nejen on) na posledním zastupitelstvu z opozičních lavic zase jen kritizovat, kdo bude připomínku Sametové revoluce v Liberci režírovat. Jak typické!

Typické je i dění kolem Lesního koupaliště. Když minulý víkend, a v pondělí k tomu, nastalo v Liberci léto, vydali se sem lidé. A zjistili, že se opravuje vana, všude je nepořádek a nic nefunguje. Loni jen pát týdnů  fungující areál je už od pohledu poněkud vybydlený a zanedbaný. To ale není vizitka současného vedení radnice, to je dědictví po Změně, zde konkrétně po „píli“ exnáměstka Jana Korytáře. Ten loni v létě, pár měsíců před komunálními volbami, dělal doslova psí kusy, aby koupaliště nechal zprovoznit a udržel, navzdory nebývalému suchu, při životě. Opájel se úspěchem, cachtal se před kamerou, tamtéž se producíroval v plovkách a později, když zmizela voda, i se smetákem... Lidé tam chodili a zpočátku i chválili. Pak ale z děravé vany unikla voda a nová se navážela cisternami… Všichni to pamatujeme.

archivní foto z loňského léta

S odstupem půl roku lze bez nadsázky konstatovat, že Korytář v Lidových Sadech nechal vybudovat ukázkové Potěmkinovo koupaliště. Nyní se tam všechno dává do pořádku, otevírat se má do konce června. Nynější vedení radnice Lesák dokonce přihlásilo do krajské soutěže Stavba roku, aspiruje na Cenu veřejnosti, kterou jí lidé mohou přihrát hlasováním v anketě. Už teď se lehce obávám, co se bude dít, až Lesní koupaliště cenu získá, neboť Liberečanů je nejvíce v kraji a jejich hlasy rozhodují. To Korytář a jeho parta puknou pýchou.

I když... Všechno zlé je k něčemu dobré…

Je až děsivé, jak se lež třicet let od revoluce stává standardem. Nepravda je základním komunikačním prostředkem premiéra i prezidenta, tak proč se obtěžovat pravdou v nižších patrech politiky... Neskutečnou dávku lživých, z prstu doslova vycucaných tvrzení poslal do oběhu Korytářův propagandistický web, když se tamní pisálek po více než týdnu probral a sepsal litanii o tom, jak se majitel Zámeckého hotelu Sychrov nedohodl s krajem na odkoupení nemovitosti a její proměně v krajský domov pro seniory. Vůbec nepochopil, že obchod je záležitostí dvou zúčastněných. Kraj požadovanou cenu zaplatit nemohl, prodejce není žádný samaritán a neslevil. Z obchodu sešlo a atraktivní nemovitost se bude prodávat dál. Konec příběhu. Všechno ostatní jsou jen vlhké smyšlenky.

Kdo hotel nakonec koupí, je už nepodstatné. Stejně jako už nemusí nikoho zajímat, co v sousedství nejnavštěvovanější pamětihodnosti v kraji vznikne. Napadá mě ledacos (mnohdy nepřístojného), ale třeba tam nakonec bude soukromé zařízení pro seniory či jinak znevýhodněné osoby. To jest jenom pro ty, kdo si pobyt budou moci zaplatit, případně mají rodinu dost bohatou na to, aby jim tam podzim života financovala. Jako tomu je v nově otevřeném zařízení ve Vratislavicích. Lůžek a místa pro seniory dost. Ovšem jen pro platící klientelu. A na postel v "erárním" domově důchodců se bude v kraji nadále čekat rok, dva... Populace stárne před očima a z péče o ni se stává obstojný byznys. Ten ovšem cílí jen na tu část lidí seniorského věku, kteří mají z čeho platit.

Moc jsem všem malým živnostníkům přála, aby je nesmysl se zkratkou EET minul. Tím, že to sněmovna v pátek schválila, tuším, že mohu přijít o kadeřnici i pedikérku. Protože mají celý život ruce ve vlasech či v lavoru s nohama, neměly motivaci učit se práci s počítačem. K ničemu to pracovně nepotřebovaly. To se dá asi dohnat, vždyť obchodníci nabízejí systémy vyvinuté speciálně pro cílovou skupinu, která umí chytrým mobilem telefonovat a smskovat a v lepším případě i googlovat. Hravě se tedy naučí i evidovat. Tragédie ale je, že všechny náklady s "narovnáváním podnikatelského prostředí" spojené, musí přenést na zákazníky. Kdo jiný by měl zaplatit zbytečné pásky do zbytečných tiskáren a nový počítač? No přece ti, kdo účtenku za ondulaci fakt k ničemu nepotřebují.

Ještě pikantnější to bude u doktorů. Prý tam mají chodit na skryté kontroly "agenti" finančáku, kteří budou sledovat, jak pan doktor inkasuje a vykazuje. Neumím si to představit u zubaře, kdy v ordinaci býváme spolu se sestrou jen my tři, a už vůbec ne na gynekologii... Dobrý lékař navíc své pacienty zná a nové nepřibírá. Zkuste teď sehnat slušného obvoďáka nebo zubaře!

Tuším, že s EET bude ještě veselo. Jediným řešením tudíž je vymést tuhle elektronickou evidencí postiženou partu z vládních pozic a doufat, že jejich "budelípismus" zanikne stejně rychle jako malé hospody na vesnici.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář