Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Špatné dopravní spojení a ohrožení pitné vody - to jsou podle lídrů kandidátek největší problémy kraje

18. 07. 2021 | 12:33

Lídři kandidátek pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny v Libereckém kraji se většinou na problémech kraje neshodli. K těm největším patří ale podle nich špatné dopravní napojení kraje nebo plánované rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u hranic. Problémy vidí také ve zdravotnictví a výstavbě bytů. Vyplývá to z ankety, kterou ČTK uskutečnila mezi politickými subjekty, které ve volebních průzkumech získávají kolem tří procent a více.

turStavka3
archivní foto z jedné z protestních akcí proti těžbě v Turowu

Lídři odpovídali na jednotnou otázku: Jaké jsou podle vás největší problémy kraje, a jaké jsou možnosti jejich řešení? Odpovědi jsou seřazeny abecedně podle názvu subjektu. Ne všichni ale na otázky ČTK odpověděli. Hnutí ANO v Libereckém kraji zatím nezveřejnilo jméno lídra, a tak odpověď nedodalo. Na dotaz nereagoval ani lídr kandidátky ČSSD Josef Jadrný.

Jan Koros KSČM: V současné prázdninové době je hlavním problémem Libereckého kraje rozhodně doprava. Každý rok se ví, že začátkem prázdnin nejvíce občané cestují, a právě proto je nelogické dělat největší opravy právě v tomto období. Samozřejmě, že silnice nelze technologicky opravovat v zimě, ale od dubna do října by to při menších opravách šlo. Problém by šel odstranit velmi jednoduše. Stačilo by nenajímat nejlevnější firmu na opravu silnic, protože v některých případech je silnice i po opravě ve velmi špatném stavu. Chceme, aby opravy silnic byly koncipovány pod státními firmami, které by nemyslely na zisk, ale kvalitu. Dále chceme dlouhodobý koncept dopravy, aby se nestávalo, že jsou města jako v současnosti Jestřebí, obklíčena ze všech stran semafory. A chtělo by to zrychlit s obchvaty jako v České Lípě nebo v Jablonci nad Nisou.

Petr Beitl ODS: V Libereckém kraji i ve zbytku republiky je velkým problémem růst ceny bytů i bydlení obecně. Začátkem řešením tohoto problému by mohlo být schválení nového stavebního zákona, ale nikoli v té formě, jakou předložila vláda. Připomínám, že tento návrh, na sílu protlačený sněmovnou, nezískal v senátu ani jeden hlas podpory. Je potřeba zjednodušit podmínky získání stavebního povolení a rozjet výstavbu jak bytových domů, tak individuálního bydlení. S tím lehce souvisí i další téma, a to je výstavba nových pavilonů liberecké krajské nemocnice. Dlouhodobě nejdražší stavební projekt, jehož cena se za posledních několik let zdvojnásobila a jehož zahájení se stále posouvá.

Jan Farský Piráti a STAN: Aktuálně nejviditelnější problém je asi Turów. (poznámka ČTK: Kvůli plánovanému rozšíření dolu v Polsku se obyvatelé v příhraničí obávají ztráty vody, zvýšení prašnosti a hluku). Tam ale věřím, že dlouhodobá dohoda s garancí kraje to může vyřešit. Co je ale dlouhodobý, největší a pořád neřešený problém, je dopravní napojení na Prahu - železniční z Liberce a silniční z Českolipska. Neřešeným problémem je také zdravotnická diskriminace krajů bez fakultních nemocnic. Řešení jsou daná - kvalitní železnice na Prahu, která zkrátí čas cesty, a rychlostní napojení České Lípy. U nemocnice pak změna financování.

Hnutí Přísaha zatím lídra v kraji schváleného nemá, odpovědi zpracovala Jaroslava Pauchová: V současnosti je nejpalčivějším problémem Libereckého kraje nedostatek lékařů a jejich složitá dostupnost pro pacienty z menších měst a obcí. Platí to u zubařů, pediatrů, praktiků a mnoha dalších specialistů. A bohužel situace se dál zhoršuje, tím jak odchází do důchodu početné starší ročníky. Už i nemocnice vlastněné krajem si musí vypomáhat sdílením specialistů a zdravotnického personálu či stěhováním specializované péče. Hnutí Přísaha proto navrhuje garanci, že nebudou páteřní nemocnice v budoucnu privatizovány, dále chceme propojit ambulantní a lůžkovou péči, což povede k větší dostupnosti. Lékařům chceme ubrat byrokracii a naopak podpořit osvědčenou praxi v oblasti elektronizace a telemedicíny. Rovněž chceme prosadit, aby na rezidenčních místech lékaři dostali celou částku, kterou dostanou nemocnice od státu na dané místo. To může motivovat lékaře, aby šli i do míst, kde chybí.

Radovan Vích SPD: Hlavním problémem Libereckého kraje jsou v současné době oprávněné obavy o vodu ve studních občanů v příhraničních obcích frýdlantského výběžku v důsledku prohloubení těžebních limitů v polském hnědouhelném dole Turów-Bogatyně. Můžeme také přijít o flóru a faunu Jizerských hor. Řešením je soustavný tlak na Vládu ČR, aby zajistila s Polskem taková opatření, aby dopady na Českou republiku byly v tomto ohledu minimální. Je potřeba bojovat s korupcí. Zásadní bude konsolidace veřejných financí, zvýšení příjmů a omezení výdajů kraje. Problémem je i dostupná úroveň zdravotnictví zejména v okrajových částech kraje a dopravní obslužnost a včetně oprav silnic druhých a třetích tříd.

čtk