Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Téměř žádní turisté, služby horší, ale o to dražší. Dovolenkové destinace dohánějí loňskou vypečenou sezonu

29. 05. 2021 | 5:00

Doma buďte, ať jste se narajzovali či nenajrazovali dost. Dovoluji si tuto fakt dobře míněnou radu zaslat od moře, kam jsem musela odjet, aby mi bez možnosti jakékoliv náhrady nepropadly desetitisíce za zájezd zakoupený dávno předtím, než svět slyšel slovo covid. Cestovní průmysl drží statisíce klientů cestovek v kleštích a nutí je odjet do nejistoty. Popíšu několik perel:

moře
Na plážích je prázdno. Zatím.

Všechny předodletové pokyny tvrdí, že PCR test z Česka potřebujete získat 72 hodin před termínem nástupu do letadla. Do poslední chvíle ovšem není známo, kdy letadlo letí, přičemž české firmy, které se testování za úplatu (1700 CKZ) zmocnily, mají na sdělení výsledku 48 hodin od odběru a o víkendu laboratoře nepracují, takže letíte-li ve víkendovém termínu, tápete do poslední chvíle v nejistotě.

Horší pak je, že i když se k výsledku svého testu dopracujete včas a odletíte, dozvíte se až v cílové destinaci, že platný je ten test, který byl pořízen 72 hodin před příletem do cíle. Nikdo vůbec neřeší možné zpoždění letadla, všechno je výhradně váš problém. Jedni naši spolucestující (rodina o sedmi účastnících) to měli na knop – od návratu do Čech je dělilo pár minut. Spočítejte si, kolik je 7x1700 korun + 7x20 euro. Bez testu provedeného v Řecku na palubu letadla nesmíte. O tyto peníze jenom za testování + za zájezd by rodinka přišla, aniž smočila palec v moři.

Testování na zpáteční cestu je dramatické rovněž. V našem případě stál antigenní test 20 éček a do hotelu nás přišel otestovat místní lékař. Zařídil to hotel, delegátka cestovní kanceláře o tom mnoho nevěděla ani při příletu ani před odletem. Lékař ale do našeho hotelu zavítal jenom proto, že tu s námi bydlí dost velká sportovní výprava, a my se mohli „přifařit“: Jinak bychom si lékaře museli někde najít sami, což na jednom z řeckých pidiostrovů nemusí být právě snadný úkol.

Služby běží na půl, sezona teprve začíná a ledaskde to vypadá, že se navázalo na ukončené léto 2019. Loni tu sezona téměř neproběhla. Zaprášené restaurace a poloprázdné obchody se pomalu probouzejí k životu, půjčovny vozidel se nestydí za těžké peníze zapůjčit šrot, protože ještě nestihly předsezónní údržbu. A protože loni nevydělaly, vyšponovaly ceny patřičně vysoko a navrch ubraly z pojištění.

Jeden náš vypůjčený skutr byl ukázkově podpojištěný, což se ukázalo při prvním problému, kdy stroj kvůli zaseklému plynu lehl na vozovku posypanou neodklizeným pískem. Jezdím na skutru téměř celoročně, takže vím, jak se chová neseštelovaný stroj a že není chybou řidiče, že okusil místní asfalt proklatě zblízka. Přesto po nás chtěl majitel půjčovny úhradu za komplet přestříkání boku motorky. Měl totiž jen povinné ručení, havarijní pojistku už ne.

Komunální služby, včetně úklidu silnic, se tu rozhodně nepřetrhnou. Vedle běžných odpadků se všude válejí i roušky, respirátory a igelitové rukavice. To je výbava, s kterou můžete mezi lidi. A to je teprve začátek sezony! Nechci vidět tu spoušť v září....

Na vlastní oči jsem viděla i scénku, jak vypůjčené čtyřkolce upadlo za jízdy kolo a odkutálelo se z hor daleko do moře. A nadto - všude chtějí peníze předem, ale téměř nikde neberou platební karty, takže musíte soustavně řešit hotovost.

Bídné služby za astronomické ceny. Netvrdím, že tomu tak je všude, popisuji, co jsem měla možnost zažít.

Abych to zkrátila: Pevně věřím, že můj návratový test bude negativní a neskončím někde v karanténě. Dost by mě zajímalo, co by tady s podobnými „zdravými – nemocnými“ dělali. Místní nemocnice asi nemá kapacitu na mraky turistů s covidem.

Konec hlášení z ciziny, jdeme domů.

Dočetla jsem se, že máme jiného ministra zdravotnictví a že jím je už zase Adam Vojtěch. Zaznamenala jsem k tomu sérii vtipných hlášek, ale v souvislosti s probíhajícím světovým šampionátem v hokeji se mi nejvíce líbila ta, jak se už u čáry rozcvičuje Prymula a v šatně Blatný. Komedie v režii ANO fakt nemá obdoby a vznikají další a další kapitoly absurdního dramatu.

V Libereckém kraji rovněž bylo úrodno, čerpám pouze z agenturního zpravodajství, poslech krajského a libereckého zastupitelstva jsem odložila na později, nechtěla jsem si tím kazit dovolenou.

Na sociálních sítích jsem zaznamenala jistou kontroverzi kvůli tomu, že Liberecký kraj chce s Poláky jednat o dopadech a kompenzacích těžby v polském hnědouhelném dole Turów v těsném sousedství hranice s Českem. Peníze prý nejsou všechno, mělo by se vyjednat víc, bájil jeden z nazelenalých lokálních politiků, aniž sdělil, co by si asi tak představoval. Jo, radit "coby kdyby" umí každý jouda...

Podle hejtmana ale blokády státních hranic, protestní akce ani útoky na sociálních sítích tento spor nevyřeší. Soudní dvůr EU minulý pátek Polákům nařídil okamžitě zastavit těžbu v dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje Česká republika i Německo. V dole se ale těží dál. Poláci protestují a zorganizovali blokádu hranic. Situace se nějak vyvíjela celý týden, musím to nastudovat.

Liberečtí zastupitelé, k nelibosti stejné nazelenalé party lokáních opozičníků, schválili, že bývalý areál slévárny v Liberci - Ostašově bude i přes protesty místních po revitalizaci dopravně napojený na rušnou Švermovu ulici. Majitel areálu se ale zavázal, že denně v průměru neprojede touto ulicí více než 70 nákladních aut. Za každých deset kamionů navíc zaplatí městu pokutu milion korun ročně. S touto podmínkou zastupitelé smlouvě o spolupráci s majitelem areálu dali zelenou.

Provoz městského bazénu v Liberci bude dočasně dál zajišťovat současný provozovatel Ještědská sportovní společnost (JSS). Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se vedení města dohodlo s provozovatelem na prodloužení výpovědní lhůty, jež měla vypršet na konci května, o další čtyři měsíce do září.

Město musí podle primátora najít způsob provozování bazénu. S vysokou pravděpodobností založí společnost, která bude dál provozovat bazén do jeho rekonstrukce. Rozsáhlá modernizace areálu by měla začít příští rok, vyžádá si asi přes 700 milionů korun. Tak ředitele té společnosti město už má…

A skončíme zvířátkem: V Libereckém kraji vzniká jízdní policie, první koně chtějí policisté ustájit ve Školním statku Frýdlant už letos na podzim. V budoucnu by v areálu z počátku 18. století mělo vzniknout hipologické centrum, projekt už podpořili i zastupitelé Libereckého kraje, když schválili memorandum o spolupráci mezi krajem a Policií ČR. Kraj podle memoranda prostory zrekonstruuje a policie si areál na 20 let pronajme. Zastupitele o tom informoval náměstek hejtmana Dan Ramzer (ODS), který materiál předkládal.

Rozsáhlý areál hospodářského dvora z roku 1722 stojí nedaleko frýdlantského zámku. Využitý je teď jen částečně, díky spolupráci s policií by se ale měl dočkat obnovy a nového využití.

Užívejte víkend a pokud musíte za hranice, hodně štěstí a zdraví. To ostatní už nějak dopadne.

Alena Roubalová