Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tuším, že příští víkend budou na tapetě kolaři. Byť se na řídkou síť cyklostezek vlastně vůbec nevejdou

04. 04. 2020 | 5:00

Neříkali na vládní tiskovce, co si máme sestrojit, když se otevřely prodejny domácích potřeb? Tato hláška rotovala po sociálních sítích celý týden a až na jeho sklonku přišla odpověď. Každý by si možná měl vyrobit testovací sadu na odevzdání vzorku. Pozor, vtip.

Teď vážně. Hejtman na páteční on-line tiskové konferenci špitnul, že jediné, čeho se kraji po třech týdnech trvání Krizového stavu opravdu zoufale nedostává, jsou testovací sety na odběr vzorků těm, kdo mohou být potenciálně nakaženi koronavirem a jsou latentními nosiči nákazy. Takových lidí je neznámé množství.

Dosavadní cestovatelské anamnézy, které se do Česka vrátily po jarních prázdninách, si způsobně odkroutily 14denní karanténu, nikdo dosud nezveřejnil, kolik z nich bylo poté pozitivních. V kraji bylo takových lidí v nařízené domácí karanténě kolem čtyř tisíc a od tohoto pondělí už jsou z izolace venku.

I laika napadne, že měli být otestováni. Měli, ale nebyli. Pokud se prý u nich příznaky nemoci, kvůli níž se teď ekonomika státu i zeměkoule ocitla nad propastí, neprojevily v inkubační době, mají být v pořádku. Provedený test by to „prý“ ale odstranil.

Testovací sady ve velkém množství budou nově potřeba i na realizaci tzv. chytré karantény, jejíž příprava ve spolupráci s armádou a policií v kraji startuje v pondělí 6. dubna. Kontakty obyvatelstva se trasují podle dat z jejich mobilních telefonů a podle toho, kde a kdy použili bankomat. Malého Velkého bratra si každý nosí v kapse dobrovolně. Jen chybějí ty sety. Hejtman pravil, že bude muset zveřejnit výzvu, aby se přihlásil někdo, kdo by je uměl bleskurychle vyrobit.

Posléze ale ministr vnitra Jan Hamáček, muž v červené mikině řídící krizový štáb, pravil, že testovací sety přišly a že se budou o víkendu rozvážet policejními vrtulníky. Další statisíce sad jsou na cestě někde mezi zemí původu čínské chřipky a našimi zeměpisnými končinami. No tak sláva. Kdyby se ovšem zásilky někde zadrhly, můžeme si zatím nějak pomoci sami. Roušky jsme také šili pouze dočasně, než dorazí magaobjemy ze zámoří. A pak u toho už zůstalo. Jak známo, jednotkou dočasnosti je jeden furt.

Testovací set přece zná v této zemi každý, kdo někdy viděl jakoukoli televizní detektivku, kde se možnému pachateli odebíral vzorek DNA. To je ta špejle s vatou na konci, kterou se zarejdí v ústech, strčí se do podlouhlé pixly a zašpuntuje. Nic složitého. Stovky svých testů na odběry DNA už krajským hygienikům poskytla policie a jestli jsem se nepřeslechla u jedné z tiskových videokonferencí, pak je museli odevzdat i veterináři.

Chvíli jsem přemítala, z čeho takový set vyrobit. Špejle a vata jsou jasné, potíž by byla s obalem. Napadl mě jenom futrálek od doutníku. Ten je dostatečně dlouhý a má i víčko. Nebo zkumavka s víčkem. To by asi bylo kvůli přehlednosti lepší. Sklárny opět začínají krachovat, mohly by zkumavky vyrábět ve velkém. Takže, až vyjde rozkaz, aby se otevřely prodejny zdravotnických potřeb, je jasno. Vata a zkumavky se koupí tam, špejle v domácích potřebách. To by bylo, abychom si i s tímto nedostatkem zase neporadili svépomocí.

Protože je teď šíření poplašné zprávy trestným činem s trestem natvrdo, raději blbuvzdorně napíšu, že vtipkuji. To snad ještě trestné není...

Vcelku vtipné je i Ministerstvo spravedlnosti České republiky. Víte, co znamená tato tabulka?

Číslo žádosti                              Návrh dotace

55/2019-OEPD-DOTC                1 185 646 Kč

57/2019-OEPD-DOTC                1 180 477 Kč

59/2019-OEPD-DOTC                   448 885 Kč

61/2019-OEPD-DOTC                   286 300 Kč

60/2019-OEPD-DOTC                   262 955 Kč

56/2019-OEPD-DOTC                   407 346 Kč

58/2019-OEPD-DOTC                   228 391 Kč

Jsou to schválené návrhy na přidělení dotací pro rok 2020, které resort spravedlnosti rozdal v rámci dotačního titulu Prevence korupčního jednání. Nic upřesňujícího jsem na webu ministerstva nenašla. Asi tušíte, proč jsem zapátrala. Ano, jednou z těch částek je letos financován nejmenovaný liberecký web velice pokleslé úrovně. Ten řeší všechno možné, jen ne prevenci korupčního jednání, na které z eráru nafasoval možná statisíce, možná milion a kousek. Těžko říct. Transparentní informace každopádně vypadá jinak. To by měli na ministerstvu spravedlnosti vědět. Že je hlásná trouba opoziční ZPL nyní financována z peněz justice má uvedeno v zápatí.

Po letmém prolétnutí článků na té internetové hrůze jsem se fakt nestačila divit. Dehonestace krajské vlády v mnoha odstínech šedi, nezbytné kopnutí si do třídních nepřátel a pozor: Novinka - pokus o zpravodajství. Ten ovšem s ostudou shořel kvůli neprovedené aktualizaci údajů, protože nové informace k tématu vyšly až po sepsání onoho veledíla. Tady se jen ukazuje, že sestavit rozvitou větu umí asi každý pologramot. Ovšem novinářské řemeslo, do kterého nám pisálek z onoho erárem placeného webu soustavně fušuje i bez znalosti základních principů, vyžaduje víc než opičí práci s písmeny.

Zvláštní je, jak má každý týden ve stínu koronaviru vlastní volnočasové téma. První byl ve znamení šoku ze zavřených hospod, služeb, malých krámků i obchodních center. Náhle hromada lidí nevěděla, co s načatým víkendem, když jim ze dne na den uzavřeli obchoďáky. Druhý víkend se nesl ve znamení nenávisti k chatařům a chalupářům, kteří byli kriminalizováni jen za to, že se chtěli odjet rekreovat na venkov do vlastních nemovitostí a vůbec nestáli o mísení se s domorodci. Ti přesto vytvářeli domobranu a nahlašovali pražské espézetky u soukromých stavení.

Třetí víkend, ten minulý, byl svědkem masových výletů k vyhlášeným turistickým cílům, jejichž okolí se proměnilo v obří parkoviště se stovkami až tisíci aut a lidí pospolu. Já jsem se byla spořádaně projet na kole na Bedřichovce s rouškou na obličeji a žádné davy nezažila, takže jsem moc nechápala, co je za problém.

Až když jsem viděla fotografie, které s kritickými komentáři ale uveřejňovali ti, co tam někde v davu výletníků byli také, pochopila jsem, že tohle asi nebude ten správný způsob trávení víkendu v časech omezeného pohybu osob. Proto není divu, že pro tento víkend, kterého si právě užíváme, byly stran omezeného pohybu osob ještě více utaženy šrouby.

Řekla bych, že to dost lidí pochopilo. Ne ale všichni. Zajímavé je, že nejsobečtěji se začali projevovat změnařští politici, kteří soustavně a tudíž už nesmírně hloupě túrují, jak je opatření strašné. Jistě, že je strašné, omezující, nelogické... ale není potřeba si na tom honit triko a přilévat oleje do ohně jenom proto, že se nemohou jít vyvětrat tam, kam se jim zamane. Tihle snadno čitelní Přátelé zeleného údolí jsou stále zvláštnější kohortou. Vždyť veřejnou sbírku Liberecký kraj sobě! kritizují tihle klauni jenom proto, že ji vyhlásil Liberecký kraj.

On se nám totiž v době koronavirové (nejen) po kraji rozšířil takový nešvar. Každý kritizuje každého, že současnou neradostnou situaci zneužívá k tomu, aby se pouze zviditelnil, čemuž se dnes říká, že si dělá PR. To je ale daň za sociální sítě. Vždyť vyfotit se a zveřejnit cokoliv může úplně každý. Když je někdo za normálních okolností schopen zveřejňovat snímky sebe sama nad plným talířem v restauraci, musí celému světu ukázat pohodu u vánočního stromku a nevynechá jedinou šanci, jak národu představit svou spící kočku (například), nedivme se, že se fotí i přitom, má-li něco společného s konkrétní pomocí.

V takovém případě je třeba rozlišovat. Velký rozdíl je mezi jedincem, který se zviditelňuje tím, že něco dělá pro ostatní, a "ichtylem", který ho za to kritizuje, byť sám nedělá nic. Kdo patří do druhé kategorie víme. Dávají to na facebooku dost zřetelně najevo.

Osobně tento víkend pojímám na dvou kolech poháněných motorem. Bicykl vynechávám, neboť na velmi řídké síti cyklostezek v Liberci a jeho bezprostředním okolí asi bude pořádně těsno. Ve všední den jsem se přemísťovala po jedné z nich a pro samého chodce, pejskaře a rodinek rozptýlených po celé její šíři se vůbec nedalo projet.

Tipuji, že příští čtvrtek se v krajském mrakodrapu začne řešit, jak o víkendu omezit pohyb na cyklostezkách, aby tam nebyla hlava na hlavě. Že se tak stane, je vysoce pravděpodobné. Když se lidem nedoporučuje rozptýlit se v přírodě Jizerek, Krkonoš, Českého ráje či Ralské pahorkatiny, zbyde jim jen zeleň v docházkové vzdálenosti. Řešení přitom bude velice jednoduché: Po cyklostezkách by měli jezdit především cyklisté!

Umím si už teď dost živě představit, co bude následovat. To zas bude chytráků a jejich keců v éteru! Do už tak rozhádané společnosti (mladí proti starým kvůli časům nakupování, vesnice proti městu kvůli výletům a rekreaci, rekreační sportovci vs. peciválové, atd.) přibude další znesvářená skupina - cyklisté vs. necyklisté.

Už aby ten nouzový stav skončil. Jinak se tu rozhádá každý s každým.

Hezký víkend.

Alena Roubalová