Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ukázkově okurkový týden přinesl vyhlášení soutěže o nejlepší nakládané okurky. A názorový kotoul kvůli mostu v Poniklé

10. 07. 2021 | 5:00

Proč se ten krásný kamenný most neopraví a neudělá jen pro pěší a cyklisty a vedle se nepostaví nový, železobetonový, jen pro auta? Takto se optal můj známý s bydlištěm daleko od našich zeměpisných šířek, když jsme o prodlouženém víkendu míjeli kamenný most a zavřenou hospodu Na Mejtě v Poniklé na Semilsku.

curie21c
Foto týdne: Skupina milovníků historie buduje už přes 20 let ve Vítkově nedaleko Chrastavy na Liberecku repliku středověkého velmožského sídla. Práce pokračovaly i v končícím týdnu. Foto: Artur Irma

Když jsme narazili na uzávěru mostu, pověděla jsem mu o jeho osudu. Že je z poloviny 19. století a půjde k zemi, resp. k vodě. Že ho nahradí železobetonový, protože tenhle už dosloužil. Proto je ten původní - kamenný - zavřený, a do Vysokého, kam jsme měli namířeno, musíme dvacetikilometrovou objížďkou.

Jakoby náš hovor dolehl až do krajského mrakodrapu, protože hned v první pracovní den zkráceného červencového týdne přišla zpráva, že se kamenný most v Poniklé bourat nebude, byť tam už firma navezla demoliční techniku a začala s rozebíráním kvádrů z bočnic. Liberecký kraj zkrátka demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé, která začala 2. července, zastavil. Pro most "Na Mejtě" z roku 1856 chce žádat památkovou ochranu a zachovat ho.

Rozhodnutí padlo na mimořádném jednání krajských radních. Vše nasvědčuje tomu, že nedaleko od stávajícího mostu vyroste nový, který bude sloužit silniční dopravě. Termín výstavby však nelze odhadnout, takže jedinou aktuální jistotou je ta objížďka přes půlku Podkrkonoší. Má trvat ještě pár dní, týden, dva. Most, zachráněný skutečně v příslovečné "hodině dvanácté", se musí uvést do  stavu, aby šel zase "provizorně" používat.

Hned se našli mudrlanti, kteří dali světu najevo, že demolici mostu tutově zastavili právě oni tím, že napsali něco ostřejších nesouhlasných vět na internet. Nesmysl. K přehodnocení původního rozhodnutí ve vedení kraje po mém soudu došlo proto, že s ním nesouzněli lokální ani národní politici ze Semilska, kteří patří ke STANu. Jen se to domnívám, zachytila jsem ony zprofanované „signály“.

Když hejtman Martin Půta (SLK/STAN) světu změnu postoje vedení Libereckého kraje oznámil na twitteru, ihned nad tím veřejně zajásal Jan Farský (STAN), poslanec ze Semil, i další tamní V.I.P.. To mi zasignalizovalo, že Semilští od Starostů s koncem unikátního mostu vůbec nebyli v pohodě. Možná i proto ten názorový kotrmelec.

Oficiálně se ale říká, že se o posun v postoji LK zasloužili památkáři, kteří přislíbili patřičnou součinnost, aby se most přes Jizeru konečně stal technickou památkou s kýženou ochranou. To jim to trvalo! Zrovna tato agenda mohla být hotová už dávno a všichni si mohli celou anabázi, na jejímž konci je též tučné odstupné pro demoliční firmu, ušetřit.

Lokální opozice a bezvýznamná média s razantní změnou postoje krajské politické reprezentace nemají nic společného. To se jen trapně, jak to umějí, plácají po zádech.

K dopravnímu peklu se ale schyluje i jinde v kraji: To liberecké dosáhne nebývalých rozměrů. Vypukne pokaždé, když se něco opravuje na páteřní komunikaci vedoucí skrz krajské město. V Liberci bude až do poloviny listopadu uzavřená část Sokolské ulice, která patří mezi dopravně nejvytíženější a vede k Šaldovu náměstí v horním centru. Jde o takzvanou sdruženou investici ve spolupráci správců inženýrských sítí, Ředitelství silnic a dálnic a města. Pracovat se bude v Sokolské ulici v úseku od křižovatky se Zhořeleckou ulicí u Malého divadla ke křižovatce s Frýdlantskou ulicí. Tak snad budou objízdné trasy k nalezení i pro ty, kteří v Liberci neznají každou kančí stezku.

A co dalšího přinesl končící, typicky okurkový týden s dvěma státními svátky navazujícími na předchozí víkend? Vyhlášení soutěže o nejlepší nakládané okurky. Uskuteční se ve Frýdlantu a uzávěrka je až v září. Tak si dejte na soutěžních vzorcích záležet, banality zřejmě nemají šanci.

Začala realizace nového vodojemu Horská. Přivaděč zajistí vodu pro libereckou část Ruprechtice, kde si na špatné zásobování vodou obyvatelé stěžují už bezmála čtvrt století. Kapacita vodovodní sítě tam už nestačí a brání rozvoji lokality a další výstavbě. Projekt přijde na 64 milionů korun, téměř dvě třetiny nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, 13 milionů přidá Severočeská vodárenská společnost.

Secesní kavárna Union v České Lípě se po letech dočkala rekonstrukce pláště. Firmu, která bohatě zdobenou fasádu opraví, hledalo město čtyři roky. V opakovaném výběrovém řízení zvítězila firma Cor Interiors s nabídkovou cenou 2,6 milionu korun, 300.000 korun město získalo z dotačního programu Libereckého kraje. Na opravě fasády se už pracuje, hotová by měla být na přelomu října a listopadu.

Autobusovou dopravu na Českolipsku zajistí od prosince krajský dopravce ČSAD Liberec. Liberecký kraj slibuje se změnou dopravce moderní klimatizované autobusy a také lepší spojení mezi oblastmi i směrem do Liberce. Smlouvu s vlastním dopravcem uzavřel kraj na deset let. Na Českolipsku najezdí krajský dopravce bezmála čtyři miliony kilometrů ročně s cenou dopravního výkonu 41,16 koruny za kilometr

O prvním červencovém svátku současný primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) na facebooku oznámil, že hodlá být primátorem i nadále, v dalším čtyřletém volebním období. Já v žádné partaji nikdy nebyla a nejsem, takže neznám proceduru, ale něco mi říká, že lídrovství na kandidátce, byť pro komunální volby, se získává v nějaké formě primárek. Ne veřejným rozhodnutím zájemce o post. Jaroslav Zámečník každopádně provedl inventuru, přesněji mezisoučet, co všechno vedení radnice pod jeho taktovkou už udělalo, co ještě udělat stihne a co zmizí v propadlišti dějin.

Dlouze by se o tom dalo diskutovat podle modelu co člověk, to názor. Po mém soudu je na účet zbytečně brzy, ale mám-li hodnotit právě teď, pak jen vlídně a opatrně: Nic moc. Doby, kdy Liberec rostl do krásy i významnosti doslova před očima, se nějak pořád ne a ne vrátit. Plánů plno, realizace až "někdy". Co neodsunul covid, to zhatil jev, pro nějž se v našich kruzích i ve filmové klasice (např. Hřebejkovo Pupendo) vžil název, pardon za drsnější výraz, vstřícná předposr....t.

I tak -  příjemný prázdninový víkend. Užívejte, než zase písknou nějaký lockdown.

Alena Roubalová