Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velkou část národa zajímá, kdo bere druhou půlku jejich výplaty. A co jsou to ty benefity?

04. 09. 2021 | 5:00

Také si chodíte do lesa pro houby jako do spíže? Já ano, proto mám pocit, že opravdu rostou. Za pár minut bloumání tím správným lesem mám právě tolik hub, kolik potřebuji na naplánovaný recept. Tak to má být. Žádné tuny jako výsledek sběru v rojnici, kdy posléze houby člověku lezou i ušima. Nastalo ukázkové babí léto, začala škola, prázdniny jsou ty tam. Připomínají je už jen ty houby.

houbykošík
archivní foto

Ještě v prázdninovém tempu se nesla obě jednání zastupitelstev - krajského i libereckého, jež v součtu zabrala lehce přes dvě hodiny. Zvláště u toho libereckého se asi jedná o rekord, krajské odsýpá od té doby, co v něm už neprudí změnařská opozice. V libereckém ano, ale už jí evidentně dochází dech. To to trvalo! Není nic zbytečnějšího, než hovory, jež nemají šanci cokoliv změnit a mají sloužit pouze k exhibici. Ta je zpravidla nesmírně trapná a aktérovi nikterak neprospěje. Fanklub povážlivě řídne.

Všimla jsem si, že si to liberečtí zastupitelé nejrůznějších stran v předstihu rozdají na facebooku, čímž se vyčerpají natolik, že pak nad sebou už jen mávají rukama. Nediskutují, názor vyjadřují hlasováním. Tak to má vlastně být.

Krajské zastupitelstvo přineslo zjištění, že v Jablonném v Podještědí sílí odpor proti výstavbě domova pro seniory a duševně nemocné, jež má vzniknout tam, co léta bývala nemocniční LDN. Dokonce proti společným plánům Libereckého kraje a společnosti SeneCura vznikla petice.

Areál léčebny v Jablonném je od roku 2019 prázdný, Krajská nemocnice Liberec, které patřil, přesunula pacienty do Nemocnice Frýdlant. Areál pak Liberecký kraj odkoupil a se společností SeneCura se dohodl na výstavbě domova se zvláštním režimem. Určený má být zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí a duševně nemocné, kde bude 40 lůžek určeno pro lidi od 30 let, z toho 20 lůžek pro lidi se závažným duševním onemocněním, dalších 40 lůžek bude pro seniory. Projekt počítá i s deseti lůžky pro postižené, stejný počet lůžek bude mít odlehčovací služba.

Všeho výše vyjmenovaného se v kraji i v celé republice zoufale nedostává, a to si postel nenárokují zdaleka všichni, kdo by na ni patřili... 

Vyšlo ale najevo, že tamní lidé se projektu i jeho budoucích obyvatel obávají. "Stávající areál LDN měl kapacitu 60 osob. Má-li být nová kapacita 100 lůžek, bude tedy celková kapacita včetně personálu představovat přibližně 140-150 osob. To představuje opravdu nemalé zatížení na všechny oblasti okolního prostředí," uvedla pro ČTK za přípravný petiční výbor Jitka Davídková. Místní se obávají také agresivity duševně nemocných klientů. "Obáváme se také případných možných útěků klientů, které nejsou v obdobných detenčních zařízeních vyloučeny," dodala.

Do hlavy lidem nikdo nevidí, ale faktem je, že SeneCura má domov pro staré a handicaované lidi už v Liberci Vratislavicích a nikdo se tu nebouří a zřejmě odsud i málokdo utíká. Naopak. Lidé, jichž se pobyt týká nebo týkat bude, vítají, že mají možnost využívat služeb, jež jsou certifikované podle zahraničních vzorů. Kdo byl někdy v podobném zařízení na západ od našich hranic ví, jak je tam o seniory a další potřebné postaráno a jak jim pobyt právě tady mnohdy zkvalitní podzim života.

Osobně vítám každé takové zařízení, protože nikdo nevíme, jak dopadneme sami, či jak si osud pohraje s rodiči nebo prarodiči. Demografický vývoj neúprosně napovídá, že vůbec není čas na vymezování se vůči sousedům s jakýmkoliv handicapem. Kdo tak činí, špatně činí. A pokud si někdo brousí zuby na chátrající objekt, měl by se stydět a nikdy nedostat šanci nemovitosti získat.

Na libereckém zastupitelstvu se zase dopočítávalo, kolik už město vlastně vydalo za právní zastoupení za služby související s převodem městských podílů na družstevních bytech. Odhadem to jen za letošek šplhá už ke dvěma milionům a je načase se ptát, proč vedení radnice vyhazuje takové megapeníze za agendu, do níž se zapletlo vlastní "nebystrostí".

Jsou to peníze všech Liberečanů, tedy i těch, proti nimž radnicí placení právníci rozehráli nepříliš čestnou partii. A také těch, kterých se kauza vůbec netýká a sanují tak ze svých daní věc, kterou fakt k ničemu nepotřebují. To je ale osud daňového poplatníka obecně.

Vzpomeňme na neuvěřitelný kousek hradní kliky, která poslala prezidenta republiky do Brna vojenským letounem, jako kdyby se invalidní vozík nevešel do limuzíny a mezi Prahou a Brnem neexistovala opravená, vlastně úplně nová dálnice, jak tvrdí vládní propaganda.

Je to každopádně pořádná rána všem, kdo přepravují "svého" no-name invalidu vozem běžně a trčení ve stojící koloně musí považovat za tradiční součást přepravy. Činí tak často, samozřejmě bez majáků, práva přednosti a dalších papalášských manýrů. Poplatníky tahle letecká pošetilost mocných vyšla na sumu, za kterou by dítka z navštívené školy obědvala celý rok, jak někdo hbitě vypočítal. Současný papalášismus tento týden našel svůj další vrchol a jeho aktéři další dno. Zní to neuvěřitelně, ale pořád ještě to jde.

V kraji školní rok začal jen s místními politiky, což je v pořádku. Města mají svoje základky a mateřinky, kraje střední školství, takže má logiku, když se tam s prvním zvoněním objeví i představitel té které samosprávy. Určitě zajímavý musel být start školních povinností na hospodářské škole ve Frýdlantě, kde se musel očesat chmel, aby bylo z čeho uvařit školní pivo.

Úplně první byl v Hejnicích, kde začala fungovat nová střední škola - jediná církevní střední škola v Libereckém kraji a zároveň první střední škola Jednoty bratrské v naší zemi po 400 letech od bitvy na Bílé hoře. Těmito prvenstvími se může pochlubit Střední škola Jana Blahoslava, která v první školní den otevřela v Hejnicích a letos nabízí maturitní obory Předškolní a mimoškolní pedagogika a Veřejnosprávní činnost, napsal k novince v krajské vzdělávací soustavě facebookový profil Libereckého kraje.

Skončíme penězi. Tisková agentura v pátek vydala zprávu, že průměrná hrubá mzda v Libereckém kraji vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 14 procent na 35.567 Kč. Zaměstnanci si tak podle předběžných informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) v průměru polepšili o 4368 korun. Víc rostly mzdy jen v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Spotřebitelské ceny se ale ve stejném období zvedly o 2,9 procenta, při započtení inflace tak reálně výdělky zaměstnanců v Libereckém kraji stouply o 10,9 procenta. Důvodem výrazného růstu mezd jsou podle Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů kolektivní smlouvy o zvýšení platů a také nejrůznější bonusy, které zaměstnavatelé vyplácejí.

Tato informace vždycky způsobí poprask na našich sociálních sítích, kam ji nasdílím. Velkou část národa zajímá, kdo bere druhou půlku jejich výplaty, další lidé se ptají, co jsou to ty benefity. To proto že o nich pouze slyší a dosud je nikdy nespatřili. Zbytek "podprůměrných" se jen za břicho popadá. Smíchem, jenž ale brzy přejde ve zlost. Vždyť jsou to především lidé, kteří průměrnou mzdu považují za sci-fi, kdo vydělává těm neprůměrným, převážně z eráru placeným, na jejich hezké nadprůměry.

A navíc - už zase nejsou lidi, kteří by doopravdy pracovali. Při vší úctě a jen namátkou - absolventi maturitního oboru Veřejnosprávní činnost se asi do výroby, která je zdrojem HDP v jakémkoliv politickém režimu, nepohrnou a finance na jejich mzdu bude muset vygenerovat někdo jiný.

Tak raději hezký víkend, babí léto zatím drží.

Alena Roubalová