Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volby ve Ždírci na Českolipsku vyhrálo hnutí PRO ŽDÍREC. Volební účast byla rekordní - 76 procent

06. 10. 2024 | 13:52

Sobotní obecní volby ve Ždírci na Českolipsku vyhrálo hnutí PRO ŽDÍREC. Volební účast v malé obci byla 76 procent. O zájem voličů se ucházela tři uskupení. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu na webu. Nové volby si vyžádal pokles počtu obecních zastupitelů pod zákonnou hranici.

ždírec
Foto z www.zdireckokorinsko.cz

Uskupení PRO ŽDÍREC získalo 45,10 procenta hlasů a bude mít v pětičlenném zastupitelstvu dva hlasy, Druhé SNK pro Ždírec má 35,57 procenta a také dva mandáty. Poslední mandát po zisku 19,33 procenta obdrželo uskupení Ždírec 2024.

Ždírec je malou obcí se zhruba 120 obyvateli nedaleko Doks na Českolipsku. V řádných volbách předloni v září se tam o přízeň voličů ucházelo jediné uskupení SNK pro Ždírec. Z šesti členů kandidátky se pět dostalo do obecního zastupitelstva. Jeden ale letos v únoru rezignoval, zastupitelstvo doplnil náhradník, i ten ale po pár dnech odstoupil a žádný další už nebyl. Zastupitelstvo zůstalo jen čtyřčlenné. Obec vedlo dál, ale s omezenými pravomocemi.

čtk