Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volební systémy napříč Evropou jsou značně roztříštěné a odlišné, takže se s oslavami musí čekat na oficiální výsledky

07. 06. 2024 | 14:00

Končící týden je volební. Od pátečních 14 hodin se hlasuje o europoslancích a pokud nechcete, aby i vaše zájmy v Evropském parlamentu zastupoval nějaký totální „marťan“, zvedněte, prosím, pozadí a běžte to hodit někomu, kdo si čtvrtmilionovou měsíční apanáž hrazenou i z vašich daní alespoň trochu zaslouží. Byť jen tím, že se v Bruselu domluví.

BondKocour
FOTO TÝDNE: Pacienty hospitalizované na libereckém dětském oddělení opožděným dětským dnem potěšil kočičí terapeut James Bond. Kočičák 007. Foto z FB KNL

Volby v Česku končí v sobotu ve dvě odpoledne, výsledky ale budou v neděli v noci, až se sečtou úplně všechny hlasy. A protože volební systémy napříč Evropou jsou značně roztříštěné a odlišné, musí se s oslavami čekat na oficiální výsledky. I když ty předběžné budou známy hned v sobotu, pár hodin po uzavření volebních místností. Nikdo nečeká, že by se k tuzemské volební účasti mohla vztahovat přídavná jména typu „velká“ či „nadprůměrná“...

Projela jsem hlasovací lístky a dosud mi spadlá čelist ne a ne naskočit zpátky. Zírala jsem, kolik lidí se cpe na ta pěkná, protože výnosná místa v Bruselu, a přitom společné evropské hodnoty vůbec neuznávají. Dávají to najevo dost hlasitě, takže slovo pokrytectví je víc než na místě.

Připomíná to bolševickou éru, kdy do „státovládní“ partaje nalezl kde kdo s omluvným odůvodněním, že jí bude „škodit zevnitř“, a taktně mlčel o tom, že mezitím bude čerpat plejádu výhod. Není proto divu, že nejviditelnějším nositelem podobné zvrácenosti v ranku evropské politiky je soudružka komunistická europoslankyně, která v srdci EU škodí už několikáté volební období. A nic. Nebýt kampaně, nikdo o ní neví, protože za inkasa tučného honoráře rozvrací unii ve vší tichosti.

Teď chtějí podobně konat nejen její soudruzi, ale i další exoti, kterým by se vysoce pravděpodobně líbily výhody a nula povinností, když člověk nechce být v europarlamentu a jeho orgánech zbytečně aktivní. Asi nejpodivnější je ovšem ten pán, který je na své kandidátní listině úplně sám a rovnou vzkazuje, ať ho nikdo nevolí. Nebo ty zjevně stolní společnosti, jejichž kandidátka se možná upekla na nějakém divočejším mejdanu s odůvodněním „co kdyby to vyšlo“...

V Česku totiž peníze za eurovolby berou strany, hnutí a další uskupení, jež prolomí jedno procento voličské přízně a získají alespoň procento z platných hlasů. Pak jim ze státního rozpočtu náleží 30 korun za každý kus. Tak proč to nezkusit, když to nic nestojí a naopak - může to vygenerovat i nějaký příjem, dá-li volič zaklínající se floskulí, že "není koho volit" a hodí to schválně nějakému recesistovi či mimoňovi...

Končící týden byl i dramatický. Nedělní událost ve Vratislavicích, kdy blesk trefil strom a zranilo se přitom 22 lidí, popsala všechna média a je jedině dobře, že už v půli týdne byli všichni v pořádku a většinou doma. Nikdo nechce plašit, ale poučení pro účastníky hromadných akcí, jichž v nadcházejícím letním období bude víc než dost, to bezpochyby je.

Dobré časy má liberecká Technická univerzita, na niž letos přišlo zhruba o 15 procent víc přihlášek než loni, větší zájem zaznamenaly téměř všechny fakulty. Nejvýrazněji vzrostl zájem o obory ekonomické fakulty, kam přišlo 1524 přihlášek, o téměř 36 procent víc než loni. Co to znamená? Po mém soudu možná i to, že jiné ekonomické fakulty na jiných vysokých školách tak trochu ztrácejí glanc.

A naopak: Zlé časy má Česká pošta. Na hlavní poště v Liberci mohou lidé od pondělí požádat o sociální dávky. Jde o pilotní provoz České pošty. Od července by mělo službu začít nabízet dalších 50 pošt v Libereckém a Ústeckém kraji a na Vysočině, na konci roku pošta i úřad práce službu vyhodnotí a rozhodnou jak dál. Ambicí je, aby v budoucnu tuto službu nabízelo všech 2900 poboček pošt včetně Pošt Partner, kde to ovšem bude na provozovateli.

Takže na poštu se bude chodit už i žádat o dávky. Losy, pojistky a suvenýry, jež se tu daly pořídit doposud, už evidentně nestačí a doplňkový sortiment je třeba rozšířit. Zvlášť pikantní bude dávková agenda v Poštách Partner. Je-li její filálka, dejme tomu v místním konzumu, pak se budou složité životní situace řešit mezi rohlíky a předraženým bůčkem v chlaďáku.

Když vám ovšem poštovní kurýr veze zaplacený balík, a mine vaše dveře obloukem, aniž by přibrzdil, a vzápětí pošle sms, že vás nezastihl doma, máte pocit, že by se pošta měla v první řadě starat o svůj zbytkový „byznys“ a ne se rozptylovat činnostmi, na něž tu existují úplně jiné úřady. Můžete se vztekat jak chcete, ale na poštu, chtete-li získat své zaplacené zboží, nakonec musíte. Což je při aktuálně prořídlé síti poboček docela problém.

Já jsem sice běžné poštovní služby už zcela vytěsnila, ale kdo ví... Nikdo nemůže tušit, kdy se mu nová poštovní služba může hodit. Jen jsem se ještě nerozhodla, zda je lepší je stát ve frontě na finanční pomoc státu na poště nebo na pracáku.

A končíme pozitivně: Nový domov pro seniory s kapacitou 36 lůžek dokončili v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Budova je postavena ve standardu pasiv plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje. Stavba přišla na čtvrt miliardy korun, bezmála 80 procent nákladů ale uhradily evropské fondy. První klienti by se do objektu měli stěhovat v červenci.

Volte s rozumem a hezký víkend.

Alena Roubalová