Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vrchní soud vrátil kauzu rekonstrukce kostela Máří Magdaleny k novému projednání krajskému soudu v Liberci 

19. 11. 2020 | 13:03

Vrchní soud vrátil kauzu rekonstrukce kostela Máří Magdaleny k novému projednání krajskému soudu v Liberci. Na svém facebookovém profilu o tom informoval hejtman Martin Půta (SLK), který figuruje mezi obžalovanými a prvoinstančmě osvobozenými.

putaRouškaDetail
archivní foto

"Moji obhájci mě už na jaře upozorňovali, že se to může stát, takže mě to nepřekvapilo. Z rozhodnutí radost samozřejmě nemám, ale nic to nemění na skutečnosti, že jsem rozhodování výboru regionální rady ovlivnit nemohl, ani jsem se o to nesnažil, a že mě nikdo neuplácel, jak zaznělo v prvoinstančním rozsudku. Odůvodnění kroku Vrchního soudu zatím neznám, takže ho nemůžu blíž komentovat. Včera uplynulo šest let od mého obvinění, pevně věřím, že se celá kauza nepotáhne dalších šest let. Na to, jak funguje spravedlnost v České republice, ať si názor udělá každý sám," podotkl k tomu na facebooku Martin Půta.

Na krajském soudu případ dostane jiný soudce, protože ten, co vynesl prvoinstanční rozsudek, odešel do penze. Není tak vůbec jasné, kdy bude nařízeno jednání, neboť nový soudce musí nastudovat kompletní a značně objemný spis.

Soud v Liberci zprostil 26. května tohoto roku viny všech 12 obžalovaných lidí a čtyři firmy v kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Mezi obžalovanými byl i hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Radim Kadlček se na místě odvolal.

Hejtman od počátku procesu tvrdí, že je nevinný. Po vynesení prvoinstančního rozsudku řekl, že konečný verdikt očekává až za několik let. "Ale myslím, že prvoinstanční rozsudek aspoň mně dal určitou míru jistoty, že i u soudu se můžete dočkat spravedlnosti," uvedl. Obžaloba ho vinila z toho, že v letech 2013 až 2014 přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Úplatek měl pro něj podle obžaloby činit 830.000 korun s tím, že 530.000 Kč mu bylo vyplaceno.

Stěžejní část případu se týká nedokončené rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že výběrové řízení bylo zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Soudce ani neviděl možnost, jak by bylo možné ze zakázky za 65 milionů vygenerovat více než čtvrtinu na úplatky. Ty byly podle spisu částečně určené na úplatky pro hejtmana a dva pracovníky ROP k zajištění a vyplacení dotace na opravu kostela. I to soudce odmítl s tím, že nebyli schopni vyplacení dotace ovlivnit a tudíž by bylo zbytečné je uplácet. Soud se zabýval i podezřením z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů, tento projekt realizován nebyl.

uba, archiv čtk