Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výkonná rada ODS zrušila licenci pro jedno ze dvou libereckých místních sdružení. Mělo 60 členů

12. 04. 2024 | 23:19

Výkonná rada ODS v pátek zrušila členství ve straně náměstkovi libereckého primátora Petru Židkovi i podnikateli Petru Syrovátkovi. Komunální politik i podnikatel jsou obviněni v údajné korupční kauze spojené s radnicí krajského města.

židekNew
Petr Židek na archivní fotografii z podpisu koaliční smlouvy na liberecké radnici

ČTK to řekl místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. Židek ČTK před 21:00 řekl, že o rozhodnutí zatím neví, ale pokud tomu tak je, respektuje ho.

Výkonná rada se dnes sešla v Ostravě, kde se od soboty koná volební sněm strany. Na něj obviněný Židek podle informací ČTK nedorazí. "Výkonná rada zaujala přímé stanovisko. Zrušila členství dvěma obviněným v liberecké kauze. Jako druhý krok rozhodla o zrušení licence pro liberecké místní sdružení," uvedl Kupka. V Liberci jsou dvě místní sdružení, rada zrušila MS Liberec, které má šest desítek členů.

"Pokud to tak je, respektuji rozhodnutí výkonné rady," řekl ČTK dnes večer Židek. Je krajským zastupitelem a náměstkem primátora Liberce, zda se vzdá těchto funkcí neřekl. "Zvažuji všechny varianty," uvedl.

Mluvčí ODS Jakub Skyva dodal, že Židka ODS vyzvala, aby z věci vyvodil patřičné důsledky a rezignoval na své funkce. "Nicméně výzvu odmítl. Ve stejné věci byl Petr Syrovátko vyzván k pozastavení členství. Oba pánové výzvy neakceptovali, proto Výkonná rada ODS využila těchto mimořádných nástrojů," uvedl Skyva.

čtk