Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z radnice odcházím celý rok jako poslední a zhasínám, říká po 365 dnech v křesle primátora Jaroslav Zámečník

22. 11. 2019 | 5:19

Přepřažení v politice, i té komunální, znamená, že se po volbách k veslu dostává síla, která má na věci diametrálně odlišný pohled než její předchůdci. Po loňských komunálních volbách se přepřáhlo i v Liberci.

ZamečníkOficRetezKytky
archivní foto: Artur Irma

Neschopnou, rozhádanou, nepočetnou a tím pádem i nevýkonnou koalici Změny pro Liberec a bývalých členů ANO nahradila koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO v nové sestavě a konzervativní ODS. Má luxusních 31 mandátů v zastupitelstvu, takže dokáže prosadit vše, na čem se většinově shodne. 20. listopadu to byl přesně rok, co tento stav na liberecké radnici trvá. Čas pro rozhovor se současným libereckým primátorem Jaroslavem Zámečníkem (SLK).

20. listopadu 2018 jste od vašeho předchůdce Tibora Batthyányho převzal řetěz primátora Liberce. Co se od té doby změnilo ve vašem pracovním a co v osobním životě?

Na rozdíl od mého předchůdce Tibora Batthyányho jsem do funkce primátora nenastupoval rovnou z ulice, ale po čtyřletém působení v zastupitelstvu města. Tím se mi řada věcí ulehčila, znal jsem souvislosti a důvody řady rozhodnutí předchozího vedení města. Nicméně na funkci primátora neexistuje žádná přípravka a teprve později člověk pozná, co všechno taková funkce znamená a vyžaduje. Nejnáročnější je podle mého názoru přečíst všechny maily, materiály, různé dokumenty či právní posudky, abyste mohli posléze učinit rozhodnutí a uměli si ho také obhájit. Z radnice odcházím už celý rok téměř pravidelně po 21. hodině a jako poslední zhasínám světla. Na osobní život bohužel moc času nezbývá.

Klíče, které před rokem převzal od svého předchůdce, se hodí. Zhasíná a zamyká radnici. Foto: Artur Irma

V některých bilančních rozhovorech jste si až nekriticky pochvaloval spolupráci s koaličními partnery z ANO a ODS. Pak se přihodila ta věc s ještědskými můstky, kdy jste se evidentně v koalici neshodli. Můžete ze svého úhlu pohledu a s odstupem několika týdnů vyjasnit, co se vlastně tehdy stalo?

V ještědských můstcích má město majetek v hodnotě cca 400 milionů Kč. Můstky nedávno opět získaly certifikaci FIS, ale pro navrácení seriálu světových pohárů je nutné investovat do modernizace. Nikomu z nás se do toho původně příliš nechtělo, protože město má řadu jiných problémů a priorit. Ale v polovině září 2019, při setkání se zástupci FIS, Českého svazu lyžařů a dalšími přímo v areálu Ještědu, jsem začal o všem přemýšlet jako o příležitosti, která se městu může vyplatit a vrátit.

O přípravu projektu a žádosti o dotaci se postarala zastupitelka Renata Balašová (ANO), byť vše spadalo do gesce mého kolegy náměstka Jiřího Němečka (ANO). U něj ale příprava projektu stále na něco narážela a nešla dobře kupředu. Až později jsem zjistil, že vlastně projekt podporoval jen naoko, ale ve skutečnosti ho nechtěl. V samotném finále při hlasování ho nepodpořil. Asi 10 dní před hlasováním v zastupitelstvu jsme projektovou žádost projednávali v Radě města. A protože mi dorazila zpráva od hejtmana, že Rada Libereckého kraje namísto požadovaných 7,5 mil. Kč dotace nám na modernizaci přispěje jen pěti miliony, navrhl jsem jediné možné, a to podání žádosti za takových okolností neodsouhlasit.

Protože jsme ještě neměli projednaný rozpočet na r. 2020, neodsouhlasili jsme ani další podobný projekt, a to příspěvek na rekonstrukci fotbalového hřiště ve Vesci. Dva dny před konáním našeho zastupitelstva ale Liberecký kraj projednal a schválil navýšení dotace na požadovaných 7,5 mil. Kč, což byl jeden z důvodů, proč jsem považoval za vhodné se k projednání projektu vrátit. Dalším důvodem byl dopis svazu lyžařů, který se k organizaci závodů a užívání můstků přihlásil. V radě města jsme za takových okolností už sedmi hlasy z 10 přítomných hlasovali pro projekt modernizace. Podobně hlasování proběhlo později i na  zastupitelstvu. Politika, a to se týká i té komunální, je o naslouchání názoru druhých, argumentech a vyjednávání. Výsledkem by měla být shoda na společném řešení a poté schopnost týmové práce. Jestliže se podaří vrátit světové poháry ve skoku na lyžích opět do Liberce, bude to dobře. Ale k tomu ještě vede dlouhá cesta. 

Jedním z výsledků ale bylo, že koalici během jednání zastupitelstva a v přímém přenosu opustil váš statutární náměstek Jiří Němeček z ANO. Na jeho místo den na to nastoupil ekonomický náměstek Zbyněk Karban a vypadá to, že se vlastně nic zvláštního nestalo. Na listopadovém zastupitelstvu sdělíte, koho kooptujete do rady… Prozradíte, jaké změny radu čekají?

Po rezignaci pana kolegy Němečka jsem automaticky převzal jeho gesci, tj. odbor strategického rozvoje a dotací a odbor majetkové správy. Dokázal bych si představit, že bych tuto gesci bez větších problémů mohl vést i nadále, ale podle politických dohod a koaliční smlouvy toto spadá do správy ANO. Takže je na našich partnerech v ANO, jak se o tento resort postarají. Já budu připraven komukoliv pomoci, koneckonců finální zodpovědnost je stejně vždy na primátorovi. 

Foto: Mad

Slovu změna se nedá vyhnout, protože pro něj neexistuje synonymum. Nevyhneme se ani opozici, která si toto slovo dala do názvu. Soustavně vás, ale zejména vašeho kolegu ze SLK hejtmana Martina Půtu, peskuje na svých propagandistických kanálech. Její lídr Jan Korytář se sice uvedl do stavu lehké hibernace, ale v nejrůznějších eskapádách ho plnohodnotně zastoupí náhradník Felcman či staří známí generátoři potíží Baxa či Šedlbauer. Jak to máte s opozicí nastaveno?

Už jsem se nedávno zmínil, že současná opozice je vysoce profesionální a já jsem za to velmi rád. Leckdo si jejich kritiku bere často jako osobní záležitost, ale to není můj případ. Naopak mi pomáhá dobře se zorientovat, vybrat si to, co potřebuji anebo si ověřit správnost rozhodnutí. Bez profesionální opozice bych měl možná větší obavu z toho, zda neděláme něco špatně. 

Dost se bráním položit vám jednu z nejbanálnějších otázek, tedy čeho jste za rok ve vedení Liberce dosáhli, ale asi nelze jinak… Co jste za rok ve vedení města už stihli?

V říjnu jsme si jakožto Starostové pro Liberec vyhodnotili plnění našeho volebního programu. Ze staveb jsme dokončili za 90 mil. Kč rekonstrukci základní školy na Náměstí Míru, stavbu azylového domu pro matky s dětmi z 20 milionů. Dokončujeme rekonstrukci ZŠ 5. května za 140 mil. Kč, rekonstrukci ulice M. Horákové v ceně 26 mil. Kč vč. dešťové kanalizace, rekonstrukci ul. B. Němcové, ul. Jiráskova, rekonstrukce domu v Žitavské ulici s 11 sociálními byty, desítky oprav dalších škol, školek, bytového fondu. Hasiči ve Vesci dostanou za 2 týdny novou hasičskou stříkačku, ve Vratislavicích náš kolega Lukáš Pohanka dostal za novostavbu školky cenu Stavba roku ČR, realizovali jsme ze 55 mil. Kč rekonstrukci tří částí tramvajové trati. Také jsme letos splatili dalších 100 mil. Kč a snížili tak dluh města na 1,65 miliardy Kč. Za 10 mil. Kč jsme instalovali v centru města navigační systém pro snadnější parkování. A mám radost ze zřízení kanceláře architektury města. Konečně mají developeři kvalitního partnera na městě, se kterým mohou připravovat svoje záměry jak ke svému prospěchu, tak i ke prospěchu města. 

A co chcete stihnout do konce volebního období?

Za 1 miliardu Kč provést společně s DPMLJ rekonstrukci tramvajové tratě do Jablonce. Za dalších 200 mil. Kč realizovat rekonstrukci Liebiegova paláce (bývalé galerie), za cca 40 mil. Kč vyměnit fasádu a okna na Uranu, zahájit rekonstrukci městského plaveckého bazénu, společně s Libereckým krajem zahájit rekonstrukci dolního centra Liberce, které přinese občanům náplavku a zahájit výstavbu Centra urgentní medicíny, tj. nového pavilonu nemocnice. Liberec se kromě podílu na nákladech ve výši cca 85 mil. Kč bude podílet i na dopravních stavbách, které si nová nemocnice vyžádá. Společně s Libereckým krajem chceme zahájit výstavbu autobusového terminálu a parkovacího domu.

Tak si to trochu rozeberme… Bazén?

Původní projektovou dokumentaci po předchozím vedení města jsme museli zastavit, protože náklady se vyšplhaly na 800 mil. Kč. Takové finance město nemá. Nové zadání je na polovinu a nyní vybíráme projektanty. Stavba by měla začít přibližně v 1. polovině r. 2021 a trvat 18 měsíců. 

Nová Pastýřská?

To je projekt, který předchozí generace politických reprezentací města stále odkládaly a neměl nikdy potřebnou prioritu. Nyní s nárůstem počtu osobních aut v Liberci je průchodnost městem nezbytná. V současnosti jsme zadali projekční práce a mělo by se jednat o jednoduchou obousměrnou městskou komunikaci s cyklopruhy a stromořadím po obou stranách. Součástí bude i plocha na parkování aut. Stavba by mohla začít v r. 2021. 

Terminál a parkhaus u autobusového nádraží?

Město má dva terminály, jeden na Fügnerově pro MHD a druhý pro meziměstskou dopravu u nádraží. Hned na začátku našeho volebního období jsme se rozhodli soustředit na terminál MHD a výstavbu nového terminálu u nádraží přenechat Libereckému kraji. Městu to tak uvolní ruce i peníze na jiné projekty. Původní projekt jsme museli zastavit, protože město později koupilo celou plochu autobusového nádraží a můžeme tak využít příležitosti celou koncepci parkovacího domu a terminálu předělat. Liberecký kraj nyní vybral projektanta a zahájení stavby plánujeme v r. 2022. 

Papírák?

Město vlastní v této lokalitě cca 4 tisíce m2 pozemků. Na jednání zastupitelstva města navrhujeme získat dalších sedm tisíc metrů čtverečních od společnosti Syner Group. Místo finančního vyrovnání bychom s firmou nejraději směnili jiné pozemky a potom v lokalitě Papírová ulice můžeme jakožto největší vlastník začít určovat podmínky zástavby. Kdyby se nám povedlo do konce volebního období zahájit stavbu na některých našich pozemcích, považoval bych to za úspěch. 

Opozicí hojně kritizovaná kooperace s krajem?

To že se spolu hejtman s primátorem umí domluvit je ku prospěchu Liberce. Máme společné záměry např. při výstavbě nového pavilonu nemocnice, revitalizace dolního centra, výstavby autobusového terminálu a parkovacího domu, pro město získáváme od kraje peníze pro Divadlo FXŠ apod. Takových kooperací je mnohem více a Liberec z toho profituje. 

Něco dalšího?

Kromě větších staveb se těším na desítky malých projektů v rámci participativního rozpočtu. Ročně do něj dáme 5 mil. Kč. Bude se jednat o malé stavby nebo opatření, které ale budou mít dopad na zkrášlení našeho města. 

Foto: Mad

Musím se zeptat i na negativa. Je něco, co se vyloženě nedaří a ani nepodaří? Něco, kde jste si jako koalice ukousli moc velké sousto?

Budeme muset více promyslet koordinaci uzavírek ve městě a zejména nastavení podmínek pro firmy, které provádějí rekonstrukce inženýrských sítí v komunikacích. Patřím mezi ty, kterým se zdají nastavené termíny příliš velkorysé a odnášejí to občané města při dlouhotrvajících uzavírkách. Problém ale máme v tom, že se moc stavebních firem do výběrových řízení nehlásí, takže rychlost by musela být vyvážena vyšší cenou prací, což zase naráží na nedostatek financí v městském rozpočtu.  

Máme za sebou oslavy 30. výročí Sametové revoluce. Nějak mi uniklo, co jste v této době dělal vy. Prozradíte? 

V létě 1989 jsem dokončil základní vojenskou službu v Košicích a vrátil se na stáž a doktorské studium na vysokou školu do Liberce. Listopadové dny jsem tak prožil se stávkujícími studenty a pedagogy.  

Dostal jste po Listopadu 89 šanci, která by bez změny společenských poměrů v zemi nepřišla?

V srpnu 1989 jsem se oženil s vědomím, že rodiče mé (dnes už bývalé) ženy jsou na seznamu sledovaných osob StB. Je dost možné, že bych bez Sametové revoluce měl později na vysoké škole problémy. Doktorské studium jsem tak mohl i přes kádrový škraloup absolvovat.  Později jsem dostal od tehdejšího primátora Jiřího Drdy nabídku pracovat jako tajemník Euroregionu Nisa. To mi otevřelo dveře do světa komunální politiky a veřejné správy. 

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář