Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Že chce opozice koaliční hlavy, toť vcelku běžná agenda, konkrétně pod Ještědem ale nesmyslná. Radniční počty jsou neúprosné

14. 08. 2021 | 5:00

Kdyby se dalo věřit všemu, co mi díky „tvorbě“ po moci lačnících figur a nevyzpytatelnému algoritmu vyskakuje na zdi facebooku, musela bych uznat, že se o byty libereckých družstevníků dokonale a úžasně postaral premiér této země.

létoMušle
Hezký další prázdninový víkend. Užívejte, už jich mnoho nebude. Utíká to... Ilustrační foto

Mocenské poměry v Liberci po komunálních volbách 2018, v opozici jsou ZPL a LOL

Starostové pro Liberecký kraj, 16 mandátů, 32,10 %

ANO 2011, 11 mandátů, 21,36 %

Změna pro Liberec, 6 mandátů, 13,27 %

Občanská demokratická strana, 4 mandáty, 8,38 %

Liberec otevřený lidem - LOL!, 2 mandáty, 5,27 %

Jak pilně a legračně poníženě referují mj. jeho údy v parlamentu, které lační po další čtyřletce sladkého nicnedělání a velkých příjmů, bylo to právě ANO a jeho blahorodí majitel, kdo převod družstevních bytů do vlastnictví jejich současných uživatelů nejen v Liberci, ale napříč celou zemí, vyřešil. Prostě to zařídil.

Aha, tak to jo...

Konkrétně v Liberci: Kdyby záleželo výhradně na ANO, nebylo by nic. Zpočátku bylo v agendě kolem převodů podílů z města na bytová družstva odhodlaně na straně SLK a někdejší statutární náměstek za ANO dokonce nechal první žádost o převod patřičně dlouho vyhnít, až začínalo být na všechno pozdě. Ani jiní náměstci primátora za ANO zrovna nehýřili iniciativou. Při finálním hlasování pak jeden chyběl úplně a další se včas vypařil.

Nesmí zapadnout, že na straně družstevníků byla po celou dobu výhradně ODS a opozice, obě skupiny ale z velice rozdílných důvodů a početně by to nedaly ani náhodou. Opozice si každopádně chtěla mocně kopnout do koaličních SLK a ANO, a tady k tomu byl vytvořen opravdu dlouhý rozběh.

ODS věděla, jak to před dvaceti lety se státem podporovanou družstevní bytovou výstavbou pod Ještědem bylo, protože byla tehdy u moci. Byla si jistá že tehdejší vládní administrativa ani městská politická reprezentace žádnou chybu neudělaly a není tudíž možné, aby se dvacetiletý korektní smluvní vztah jen tak, výkladem jediné právní kanceláře, který trestuhodně akceptovalo současné vedení radnice, spláchl do mísy.

Dál už to znáte. Nakonec to dopadlo relativně dobře pro družstevníky, ovšem rozhodně ne přičiněním výhradě ANO, a už vůbec ne premiéra a jeho parlamentní suity. Proto mi přijde nesmírně laciné, jak se tím dnes vláda v rámci předvolební kampaně chlubí i jak jí bytoví družstevníci oddaně sedají na lep.

Jakoby už všichni uživatelé bytů, které stále papírově z poloviny patří městu, měli vystaráno, převedeno, zapsáno v katastru. Nemyslím si. Jako užiteční ….. ale posloužili dobře, byť vědí, že schválení smlouvy i pro jejich družstvo mají v rukou úplně jiní. I ti, jimž se teď poněkud předčasně nasazuje psí hlava.

V modrém infoboxu jsou zopakovány mocenské poměry. To aby bylo úplně jasno.

Že chce opozice koaliční hlavy SLK, toť vcelku běžná agenda, konkrétně pod Ještědem ale zbytečná a nesmyslná. Opozice ví, že žádnou hlavu nedostane dřív, než k tomu získá souhlas nějaké frakce SLK – existuje-li, nebo hlasy ANO a ODS. Což je spíše jen akademická možnost, neboť v Liberci jsou radniční počty vcelku jasné. A proto mě nepřestává udivovat, proč má někdo soustavnou potřebu se tak mocně ztrapňovat. Opozice je přece početně bezvýznamná natolik, že jí nezbývá nic jiného, než pustě plkat po sociálních sítích a udržovat si zdání důležitosti. Alespoň ve vlastní bublině.

Zatímco teatrálně žádá hlavu primátora, ten pouze veřejně zopakuje, že se chce primátorem stát opakovaně a bude se o přízeň voličů ucházet i v dalších komunálních volbách jako jednička na kandidátce Starostů. Vyloženě se zalekl...

A přitom nejen tento prázdninový týden přinesl témata, na nichž by se mohla i slabá opozice zviditelnit bez vší trapnosti. Je s tím ale daleko víc práce, než kopat do jednotlivců, kteří jsou momentálně na politickém výsluní.

Například: Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo souhlasné stanovisko pro výstavbu silnice 35 z Turnova do Jičína s variantou severovýchodního obchvatu Rovenska pod Troskami. Posuzovala se ještě varianta s jihozápadním obchvatem. Předpokládaná realizace záměru je uvažována okolo roku 2030. Nová silnice, dlouhá zhruba 32,5 kilometru, by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí.

Toto je úvodní část zprávy z tiskové agentury. A reakce na toto dlouho očekávané rozhodnutí v opozičních politických kruzích? Nula, nic. Proč? Protože prokousat se celou matérií dá moc práce. A přitom trasa této silnice linoucí se Českým rájem svého času bývala hodně třaskavé téma, k němuž měli zelení v lokální i krajské politice vždycky co říci.

Ti teď ale raději vyvařují v notně zavánějící vodě téma libereckého parkhausu a nebo se věnují komunální satiře. Takže například víme, jak to chodí na pískovišti na sídlišti, kde věčný zájemce o vybájenou funkci starosty Vesce bydlí. Slabota. Nějak nám ti političtí ochránci zeleně zlenivěli. Vyčpěli.

Zřejmě se dostavila i demotivace. Pamatujete doby, kdy političtí aktivisté BusLine očerňovali na všech frontách, nenechali na tomto autobusovém dopravci nit suchou. To bylo dříve. A nyní: (ČTK) Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine. Uvedla to liberecká příloha MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, jelikož policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda.

Tak raději něco aktuálnějšího: V pátek vyšlo najevo, že v Libereckém kraji má dokončené očkování proti koronaviru přes 56 procent obyvatel starších 16 let, částečně jich je očkováno skoro 62 procent. Nakažených covidem moc nepřibývá. Za poslední týden testy potvrdily 39 nových případů, což je o osm více než o týden dříve. V přepočtu na 100.000 obyvatel nových případů za posledních sedm dnů přibylo v kraji devět, před týdnem to bylo sedm. Že by konečně konec koronavirového zpravodajství? Kdepak...

V Jablonci nad Nisou čeká žáky a učitele na základních školách na podzim znovu PCR testování ze slin. Nově ho chce radnice využít také k testování pracovníků v mateřských školách. Liberecký výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia) zase obnoví po celozávodní dovolené pravidelné preventivní testování pracovníků na koronavirus. Prozatím na čtyři týdny...

Když se na konci tunelu stále žádné světlo nerýsuje, je alespoň dobře, že se mohou konat hromadné akce, jež k tomuto období roku neodmyslitělně patří a loni se uskutečnit nemohly. V Jablonci nad Nisou do neděle probíhá jubilejní 10. ročník prodejní výstavy skla a bižuterie Křehká krása. Letos je s minimální podporou státu, vstupné se tak zvýšilo. V minulých letech agentura CzechTourism akci podporovala 200.000 korunami, letos dostali organizátoři jen 41.000 korun. Evidentně ale dost na to, aby se tam během zahájení naparovaly anoistické ministryně, které jedou funkci i kampaň v jednom.

Letní jazzová dílna, které patří finále prázdnin ve Frýdlantě už po osmatřicáté, se poprvé konala už v roce 1984. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace. I letos byl zájem značný. Přijede kolem 230 frekventantů i lektoři ze zámoří. Jako za starých dobrých časů.

A na závěr si dáme něco od sportu: Očkování proti onemocnění COVID-19 je jedním z nejpohodlnějších způsobů, jak se bez potíží dostat na utkání Bílých Tygrů. I z toho důvodu se klub stal partnerem očkování v libereckém očkovacím centru Krajské nemocnice Liberec a v EUC Klinice Liberec. Národ sobě, model 2021.

Bude-li akce úspěšná, možná přijde i premiér. On se přece vnutí a fotí jen tam, kde všechno klape a stará se někdo jiný. Infiltruje skvěle, vtírka jeden.

Tak hezký prázdninový víkend. Užívejte, už jich mnoho nebude.

Alena Roubalová