Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Značka Crystal Valley Week má potenciál vrátit Liberec na mapu nejzajímavějších českých měst. Jak to kdysi zafugovalo s LVT

02. 09. 2023 | 5:00

Poslední prázdninový a nejhektičtější letní – takový byl končící týden. Patřil mj. festivalu lidského umu, jenž dostal název Crystal Valley Week 2023. Už druhým rokem přivedl do krajské metropole mix umění, hudby i zábavy a současně na jednom místě představil tvůrce z Křišťálového údolí.

crystalTITULFBVisitCrystalValleyMatyašGal
Adeptů na Foto týdne bylo mnoho, ale zvítězila tato fotografie publikovaná na FB profilu Visit Crystal Valley. Autorem celkového pohledu na sklářský jarmark u liberecké radnice je Matyáš Gál.

Crystal Valley Week - právě tato značka prezentuje historii a současnost sklářské, bižuterní a šperkařské tvorby ze všech koutů Libereckého kraje a má, po mém soudu, potenciál vrátit Liberec na mapu nejzajímavějších českých měst.

Už začátkem týdne jsem Crystal Valley Week přirovnala významem, rozhodně ne obsahem, k LVT. Když se kdysi dávno v českých luzích a hájích řeklo „eLVéTé“, národ druhým dechem dodal Liberec a Ještěd. A teď je tu dobře odpracovaná příležitost nahradit (ve stylu 21. století, pochopitelně) někdejší celonárodní přehlídku domácího textilu celonárodní přehlídkou tuzemské sklářské a bižuterní produkce. Šance, na níž je zaděláno od pradávna, protože křehká kása ve všech podobách k severovýchodním Čechám patří už mnoho století.

Do první zářijové soboty se po krajském Liberci a na mnoha dalších místech kraje uskutečnila neuvěřitelná spousta akcí – výstav, vernisáží, křtů, netradičních instalací..., jež měly jedno společné – představit um českých sklářů ve všech podobách a souvislostech. To se povedlo víc než znamenitě, protože i k mé bezvýznamnosti, t.č. v rekonvalescenci a v naději, že se plánovaná operace podaří, dolehlo nadšení pořadatelů, hodnocení profesionality všech aktérů a následná a nepřehlédnutelně pozitivní zpětná vazba.

Heliport, srpen 2023.

Ano, jak jsem naznačila, mám za sebou nečekanou hospitalizaci v krajské nemocnici a v zásobě nepřeberně historek, jak to ve zdravotnictví (z mého úhlu pohledu) chodí. Některé situace sice našinci hlava nepobere, ale výsledek je jednoznačný: Profesionální týmy, vstřícný personál a umění možného.

Protože jsem nějakým neuvěřitelným zázrakem získala nadstandardní pokoj (žádná protekce, jen štěstí noname pacienta z ulice), užila jsem si sousedství heliportu. Zajímavé. Odnesla jsem si samozřejmě několik snímků startujícího/sedajícího vrtulníku. Když jsem to dala na facebook, mělo to slušný ohlas. Heč...

Jiný, zlý ohlas, samozřejmě, že pouze v libereckých politických opozičních řadách, mělo rozhodnutí kraje převzít pod svá křídla Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou. Přes některé námitky nakonec pro převzetí a financování zařízení se 42 lůžky hlasovala drtivá většina zastupitelů, včetně krajských opozičních.

Liberecká radniční opozice, která s tím nemá nic společného, krom nenávisti k hejtmanovi, ale rozhodnutí veřejně zostudila. Ono jde pouze o to, že je hejtman z Hrádku, takže je snadné nenávistně vydedukovat, že svému městu přihrává krajské veřejné peníze. Krystalická ukázka poněkud zvrácené logiky nazelenalých politických aktivistů. Mediální bouři ve sklenici vody pískat nikomu nebudu, ale s takovou pseudologikou by se měl Hrádek vyčlenit do jiného kraje. A když se po volbách vedení kraje náhodou změní, vyčlení se zase jiné město, no...

Celé léto pochrupující liberecká radniční opozice se na jiné téma nezmohla, uvidíme, jakými nápady bude hýřit příští týden, na prvním poprázdninovém libereckém zastupitelstvu. Odpočatá je...

Nezahálel ale její někdejší vůdce a jeho neziskovka. Nově vymyslel, že peníze na předfinancování projektů (mj. na ochranu biodiverzity či zadržování vody v krajině, což je agenda aktuálně mocně realizovaná a tudíž i financovaná municipalitami) získají formou půjček od lidí. Aktuálně potřebují tři až pět milionů a v dlouhodobém výhledu až deset milionů. Jasně, cizích milionů pro vlastní potřebu, samozřejmě opředenou líbivou legendou, není nikdy dost...

Organizace s téměř 30letou historií chce za půjčky ručit svým majetkem. Vlastní přes 65 hektarů převážně lesních pozemků a dvě historické chalupy, jde o majetek odhadem za 20 milionů korun. Tak snad se pokus s "lidskou vstřícností" podaří a spolek se nebude muset rozloučit se svými neziskově nabytými nemovitostmi na aktraktivních adresách.

Vcelku smolný týden za sebou mají obyvatelé České Lípy. Po 14 letech začnou znovu platit za svoz a likvidaci svého odpadu. Zastupitelé po diskusi trvající půldruhé hodiny schválili znovuzavedení poplatku od příštího roku. Ročně budou obyvatelé třetího největšího města v kraji platit 960 korun se splatností do 31. května.

Poplatek v České Lípě bude patřit k nejvyšším v Libereckém kraji. Zatím. Nelze totiž vyloučit, že vzhledem k růstu nákladů ho některá města pro příští rok opět zvýší. Třeba v krajském Liberci pro nadcházející rok zvažují zdražení na 990 korun.

Není to jediná „jobovka“, která Českou Lípu postihla. Od září tu zdražili i parkování, o deset korun na hodinu. V některých případech ale řidiči zaplatí za krátkodobé stání i dvojnásobek. Ceny se zvedaly naposledy v roce 2015. Na parkovacích místech, kde je možné krátkodobé parkování platit v automatech nebo prostřednictvím mobilní aplikace MPLA, ale bude dál prvních 15 minut zdarma a bezplatné parkování pro držitele průkazu ZTP.

Abychom skončili pozitivně: Technická univerzita v Liberci (TUL) oslavila 70 let od svého vzniku, 1. září 1953 zahajovala akademický rok s jedinou fakultou a 259 studenty, dnes jich na sedmi fakultách studuje kolem 6500, z toho desetinu tvoří cizinci. Ročně univerzita hospodaří s rozpočtem kolem 1,5 miliardy korun a v posledních letech masivně i s využitím evropských a státních dotací investuje do svého rozvoje.

Liberec očekává, že příští rok za plyn a elektřinu zaplatí méně než letos, zhruba 300 až 320 milionů korun. Vychází z výsledků takzvaných fixačních kroků na Českomoravské komoditní burze Kladno. Po provedení dvou ze tří fixačních kroků má město energie nakoupené za ceny, které jsou zhruba o pětinu nižší než jsou aktuální.

Tak si užijte poslední víkend prádznin. Od pondělka to zase začne.

Alena Roubalová

Ve fotogalerii obrazové ohlédnutí za Událostí týdne, Crystal Valley Week.