Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

32 let na stavebním trhu: SYNER oznámil předběžné výsledky hospodaření minulého roku, ovlivnily je rekordní objemy práce 

21. 08. 2023 | 13:30

Společnost SYNER, ze které postupně vznikla stavební, developerská a investiční skupina, má kořeny založení v srpnu roku 1991. Již déle jak dvě dekády patří mezi TOP 10 nejvýznamnějších stavebních společností v ČR. Současně v tuzemsku realizuje vlastní developerské projekty, spravuje trojici kancelářských objektů či investuje do start-upů. Hlavním pilířem však i nadále zůstává stavebnictví a značka SYNER, která za uplynulý rok hlásí rekordní výsledky.
 

SYN32Bytový komplex Nový Perštýn promění centrum Liberce a nabídne 400 bytů, kancelářské i nájemní prostory.
Bytový komplex Nový Perštýn promění centrum Liberce a nabídne 400 bytů, kancelářské i nájemní prostory.

„Náš fiskální rok je oproti kalendářnímu posunutý o čtvrtletí, a přestože tedy jde zatím o předběžná čísla, už nyní vidíme rekordní hodnoty. Samotný obrat SYNER očištěný o podíly ve sdruženích překonal 5,8 miliardy korun, naše ziskovost se přitom pohybuje v nižších jednotkách procent dle tržního standardu stavebního odvětví. Vedle tohoto progresu dlouhodobě pracujeme na posilování realizačních týmů. Za posledních pět let zaznamenáváme nárůst vlastních lidí o téměř čtvrtinu na v průměru 400 kmenových zaměstnanců,“ shrnuje jednatel SYNER Robert Špott a dodává:

Robert Špott, jednatel SYNER.

„Evidujeme obrovskou rozmanitost a rozsah projektů, které jsou rozesety po celé republice. Máme pobočky v Praze, Brně a Liberci a toto sice přináší řadu pozitiv, ale výrobní potenciál není neomezený a kapacity našich lidí jsou naplno vytížené.“
 
SYNER si je dobře vědom, že za růstem ukazatelů stojí i celorepublikový vzestup cenové hladiny, ale i tak dokáže vypozorovat reálný nárůst počtu i hodnoty realizovaných staveb. „Jenom v současné době máme rozestavěných šest obrovských zakázek v Praze, Nýřanech či v Liberci v celkové hodnotě přes 9 miliard korun a dalších třicet rozpracovaných staveb za čtyřiadvacet miliard korun ve všech koutech republiky. Oproti konkurenci jsme v minulých letech téměř nestavěli pro veřejný sektor, protože privát nám byl vždy blízký a nechceme od našich investorů odcházet,“ říká Špott a pokračuje: „Letos však skladbu našich projektů ovlivňují dvě významné stavby, a to nový nemocniční pavilon v Liberci a objemově největší zakázka v historii naší firmy s hodnotou přes 5 miliard korun, kterou je výstavba královéhradeckého kampusu.“

Rezidenční Parková čtvrť vzniká na místě bývalého Nákladového nádraží na pražském Žižkově.

Fokus na soukromé investory pak podtrhuje např. výstavba bytových komplexů na pražském Žižkově Parková čtvrť či nedaleký Hagibor pro developerské skupiny Central Croup a Crestyl nebo nedávno zprovozněný polygon automobilky BMW v Sokolově, kde SYNER postavil a spravoval stavební a provozní objekty.

Testovací polygon autonomního řízení vozů společnosti BMW Group v Sokolově. (foto www.press.bmwgroup.com)Skupina SYNER energii a potenciál svých lidí směruje také do vlastních developerských aktivit. Letos v Liberci dokončí první dvě etapy bytového projektu Nový Perštýn a připravuje výstavbu „nové městské čtvrti“ pod názvem Nová Kunratická, v pražských Letňanech na podzim zahájí stavbu bytového domu Letnian s unikátním systémem financování a současně investovala do dvou bytových projektů, které vyrostou na stanicích metra, v Plzni je před zahájením bytový dům Šumavská Gate.

„Před lety jsme se vydali na cestu transformace a naše lidi postavili před řadu výzev. Víme, že to vyžaduje značné úsilí, jednotné nasazení a především otevřené myšlení všech našich zaměstnanců, kteří si zaslouží poděkování za to, s jakým nasazením pro firmu pracují,“ uvedl Špott hodnoty, kterých si firma váží.

Telehouse Office Park Praha je od roku 2022 sídlo pražské pobočky SYNER.

Do práce stavařů se promítají nové trendy v digitalizaci, kdy investoři čím dál více vyžadují práci s metodikou BIM (pozn. Informační model budovy), v zorném poli je trend modulárních dřevostaveb CREE. Dle zadání investorů jsou také objekty realizovány tak, aby získaly certifikaci udržitelných standardů Breeam či Leed, přičemž i firma jako taková postupně zapracovává požadavky pro zatím nepovinný reporting CSRD (pozn.: směrnice Corporate Sustainability Reporting).

Doposud se skupina SYNER otázce společenské odpovědnosti věnovala především prostřednictvím vlastní Nadace SYNER, která v duchu svého motta „pomáhat potřebným“ přispívá lidem, kterým se ve stávajícím systému jinde pomoci nedostává.

TZ SYNER

Fotogalerie:

V Mladé Boleslavi letos SYNER dokončil moderní areál na ekologické zpracování odpadu.

Vizualizace centra urgentní medicíny, které vyrůstá v areálu Krajské nemocnice Liberec.

Na podzim roku 2023 v Praze začne výstavba bytového domu Letnian s unikátním programem financování BYX.

Ice Arena v Praze je nedávno dokončenou sportovní stavbou.