Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Členem vítězného konsorcia, jež dostaví pražský Průmyslový palác, je i liberecký SYNER

31. 08. 2021 | 6:44

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro hlavní město konsorcium Společnost pro Průmyslový palác. Vítězné konsorcium tvoří firmy Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Náklady na obnovu dominanty pražského Výstaviště činí zhruba 2,64 miliardy korun. Kromě dostavby vyhořelého křídla konsorcium zrekonstruuje druhé křídlo a střední trakt. Křídlo paláce vyhořelo v roce 2008.

průmyslpalácstavbawebcz
Návrh, s kterým kancelář Jakuba Ciglera vyhrála soutěž, počítal nejen s dostavbou paláce, ale i s řešením okolí této památky. Vizualizace z www.stavbaweb.cz

Vybrané konsorcium firem vybuduje repliku vyhořelého křídla, která však bude uvnitř vybavena moderními technologiemi. K vytápění využije tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác vybaví vzduchotechnikou a tzv. zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

Foto z www.vystavistepraha.eu

Dostavbu a rekonstrukci paláce zaplatí hlavní město ze svého rozpočtu v letech 2021 až 2024. V letošním roce by magistrát měl zaplatit 15 milionů korun, v příštím roce 1,05 miliardy a stejně tak v roce 2023. V roce 2024 by město mělo vydat 522,6 milionu korun.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

zdroj: ČTK, Pražský deník