Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Grand Prix architektů letos patří Městské hale Modřice od stavařů z firmy SYNER

12. 10. 2020 | 9:09

Prestižní ocenění Grand Prix architektů neboli Národní cenu za architekturu mohou získat architekti, projektanti a výtvarníci. Letos patří Městské hale Modřice od Atelier bod architekti. Letošní ročník byl v mnoha ohledech výjimečný. Mezinárodní porota vzhledem k epidemii nemohla stavby osobně navštívit. Vyhlášení proběhlo ve čtvrtek 8. října večer prostřednictvím předtočeného pořadu na internetu.

AModrice slavik 001
Foto + galerie: SYNER s.r.o.

Soutěž Grand Prix architektů vyzdvihuje nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce. Organizuje ji Obec architektů. Grand Prix je soutěž s dlouhou tradicí, založena byla v roce 1993. Od té doby se stala prestižní soutěží.

Hlavní cenu a trofej v podobě velké modré kostky má letos Městská hala Modřice. Podle poroty skvěle zapadá do okolí a podporuje komunitní život. Odborníci ocenili i kombinaci použitých materiálů.

Jejími autory jsou Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda z Atelier bod architekti. Hlavním inženýrem projektu pak byl Jan Svoboda, dodavatelem stavební sdružení se společností SYNER. Udělovány byly i další barevné kostky v jednotlivých kategoriích.

Letošní konkurence byla opět velká. Do soutěže bylo přihlášeno cca 180 projektů. „V nominovaných objektech byla velká pestrost. Nechybí záchodky, zastávky, mostky, školy, požární zbrojnice, rekonstrukce fary atd. Není tam ale tolik parků a chybí práce z oblasti urbanismu,” zhodnotil u příležitosti vernisáže nominovaných objektů práce architekt Oleg Haman, předseda České komory architektů.

Zdroj: novinky.cz