Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Iniciativa Nadace SYNER již zajistila bezpečné zázemí pro padesátku ukrajinských maminek a dětí

02. 03. 2022 | 15:16

Různé krizové situace ukazují na významnou roli nadací v naší společnosti a takovým příkladem je i liberecká Nadace SYNER. Když před dvěma lety covidová vlna dorazila do ČR, Nadace SYNER bleskově zareagovala a zajistila přes svého donátora – stavební společnost SYNER a prostřednictvím spřízněných hokejových Bílých Tygrů těm nejpotřebnějším rozdistribuovala v prvních dnech pandemie přes 150 tisíc ochranných roušek.

UKrajinaNadace1
Lidé z Ukrajiny musí zdolat tisíce kilometrů, aby se dostali do bezpečí. Tato skupina jej našla v libereckém Hotelu Arena.

Se stejným nasazením přistoupila k přílivu uprchlíků a v libereckém Hotelu Arena, který také patří do skupiny SYNER Group, zajistila kapacitu až pro sto ukrajinských občanů, kteří musí narychlo opouštět svou válkou ničenou zemi. Momentálně jich tam přebývají tři desítky a přes dalších 20 matek s dětmi je právě na cestě. Do bezpečí se dostanou během středy.

Následovat budou další turnusy, pod koordinací ze strany Nadace SYNER, stavební společnosti SYNER a jeho dceřiných firem k tomu přispívá majitel jedné ze subdodavatelských společností, Ukrajinec, který v Česku žije zhruba dvacet let.

Podle kvalifikovaného odhadu nadace, která pomoc ukrajinským uprchlíkům organizačně zaštiťuje v Liberci a vše koordinuje podle aktuálních potřeb, se ubytovací kapacita může ještě rozšiřovat, bude-li o to ze strany Ukrajinců zájem. „Podstatné je, že díky zázemí hotelu je pro lidi v nouzi spolu s ubytováním postaráno i o stravování a lékařskou péči. Prioritně jsme lidem obstarali základní hygienické a další životně nezbytné prostředky. Předpokládáme, že v následujících dnech od rodin přijdou nové impulsy, na které budeme reagovat,“ uvádí představitelka Nadace SYNER Eva Syrovátková.

Eva Syrovátková z Nadace SYNER (na snímku čelem k objektivu, dáma vpravo) uvítala v Liberci další skupinu lidí z těžce zkoušené Ukrajiny.

Na svých stavbách pak společnost SYNER vyvěsila nabídku v češtině a ukrajinštině, kde nabízí pomoc všem ukrajinským spolupracovníkům směřující k ochraně jejich rodin.

Přidanou hodnotou pobytu ukrajinských běženců v libereckém Hotelu Arena je možnost sportovního vyžití v areálu Sport Parku Liberec, protože hotel je součástí rozsáhlého volnočasového komplexu. „Nabídneme jim možnost využít sportoviště a už dnes mohou být hosty na hokejovém zápase Bílých Tygrů. Věříme, že je to rozptýlí po strastiplné cestě a alespoň trochu si odpočinou od stresu, kterému byli po mnoho hodin, spíše dní, vystaveni,“ konstatoval Lukáš Přinda, jednatel SFM, společnosti, která Sport Park s přilehlou multifunkční arenou provozuje.

Bude-li zájem, nabídne Sport Park hostům z těžce zkoušené Ukrajiny i veřejné bruslení s tím, že jim brusle samozřejmě zapůjčí. „Spolu s firmou SYNER a její nadací máme zájem, aby se tu všichni cítili příjemně, bezpečně a jednou, až ty hrůzy v jejich vlasti skončí, vzpomínali na pobyt v Liberci jako na, v mezích možností, příjemně strávený čas,“ dodává Lukáš Přinda.

TZ Nadace Syner