Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jednatel SYNERu Robert Špott: Stále mírně rosteme jak objemově, tak personálně

09. 02. 2022 | 0:00

Shrnutí hospodářského roku pohledem jednatele SYNER. Přetiskujeme rozhovor s jednatelem stavební společnosti SYNER JUDr. Robertem Špottem na ekonomická a personální témata.

Můžete krátce zhodnotit rok 2021 z hlediska vašeho byznysu, mj. ve srovnání s lety před covidem?

Stavební byznys, jako jeden z mála oborů, covid nezastavil. Většinu stavebních společností pouze omezil. SYNER prošel rokem 2021 poměrně úspěšně. Dokončili jsme několik a nejen objemově unikátních projektů, jako jsou například luxusní STAGES HOTEL Prague, administrativní komplex v pražské Libni, zrekonstruovali neoklasicistní objekt Hybernská 1 v historickém centru Prahy nebo otevřeli novou centrálu banky ČSOB v Hradci Králové.  K tomu jsme navíc zahájili řadu dalších velkých i technologicky zajímavých projektů.  Pandemická omezení nám nezabránila naplno pracovat jako v předchozích letech, resp. v době před covidem. Prioritou a cestou však bylo a je maximálně bezpečné a kvalitní pracovní prostředí. 

Jak hodnotíte výhled na rok 2022 - např. z hlediska objemu zasmluvněných zakázek? 

Spíš pozitivně, stále mírně rosteme. To vychází z dlouhodobě nastavené strategie firmy a naší obchodní politiky a také z dobrého vnímání značky SYNER u investorů. Dlouhodobě usilujeme o nasmlouvání zakázek na roky dopředu, v našem oboru to ani jinak nejde. Aktuálně máme zajištěnou práci na dalších 36 měsíců. 

Promítáte do cen rostoucí náklady na vstupy? 

Reflektovat rostoucí náklady vstupů musí každý stavař. To se vždy dělalo a dnešní doba není výjimkou, nicméně cenová hladina v posledních měsících roste rychleji, než jsme byli zvyklí. 

Ovlivňují vysoké ceny materiálů poptávku po vašich službách?

Velmi málo. Většina investorů nevyčkává na vývoj cen stavebních komodit, nespekulují. Ceny vstupních surovin se v budoucnu nepochybně zlevní, ne však na úroveň let před pandemií. Za 30 let působení na stavebním trhu si značka SYNER získala důvěru investorů a ti se ke spolupráci s ní opakovaně vracejí. Toho si nesmírně vážíme a uvědomujeme si, že i díky dobrému jménu máme stavebním trhu práci zajištěnou. 

Řešíte aktuálně nedostatek pracovních sil? Jak? 

Jak jsem již dříve zmínil, stále mírně rosteme a to jak objemově, tak i personálně. Za pět let evidujeme nárůst vlastních zaměstnanců o bezmála 25 %. Hledáme a vybíráme vhodné kandidáty na administrativní a specializované technické pozice. Zejména těch odborných pracovníků je na trhu dlouhodobě málo. Zaměřujeme se také na studenty, absolventy. Na všechny odborníky, kteří nechtějí jen pracovat pro nás, ale s námi! My tento rozdílný přístup vnímáme a dokážeme ocenit.

www.syner.cz