Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rekonstrukci Nové strašnické školy se podílí i SYNER. Práce na secesní budově potrvají 26 měsíců

25. 05. 2022 | 14:14

Po pečlivé přípravě projektu dnes Mětská část Praha 10 oficiálně zahájila rekonstrukci Nové strašnické školy, známé mezi místními pod názvem „stará škola“. Stavební práce potrvají 26 měsíců, následně bude do opravené budovy chodit až 360 žáků. Generálním dodavatelem je společnost „ZŠ Strašnice – OHLA ŽS & SYNER“, rozpočet je 312,8 milionů korun.
 

strašniceTIT
Za SYNER se slavnostní chvíle účastnil Miroslav Kot, obchodní ředitel firmy (vlevo). Dáma v popředí je bývalá ředitelka školy.

Dnešním symbolickým poklepáním na základní stavební kámen odstartovala očekávaná rekonstrukce. Secesní Nová strašnická škola, od roku 2014 kulturní památka, je zavřená už třináct let a od té doby čeká na svou opravu.   „Jedná se o velkou rekonstrukci ikonického objektu, a podle toho jsme také přistupovali k projektu, který jsme po našich předchůdcích upravili směrem k větší střídmosti. Vycházíme z původních dispozic, zásahy do zachovaných konstrukcí budou minimální. Děti se mohou těšit na dvanáct kmenových učeben, chybět nebude jídelna s vlastní kuchyní. Vedle školy vznikne polyfunkční sportovní hřiště s nízkou tribunou, v parčíku západně od budovy přibydou nové cestičky, stromy i odpočinkové plochy,“ shrnuje Olga Koumarová (ODS), radní pro investice a budovy základních a mateřských škol.Slavnostní chvíle u strašnické školy.

„Rekonstrukce kulturních památek, kam spadá i tato školní budova postavená v secesním slohu, je pro stavaře vždy zajímavá, ale i náročná. Jednak zachraňujeme chátrající objekt a navracíme mu život, současně také máte možnost obdivovat ruční práci dřívějších stavařů. Pravda, i my se zde setkáme ne zrovna s odbornými zásahy, ale fakt, že svislé konstrukce jsou relativně zachovalé, ukazuje na kvalitně odvedenou práci a i my se vynasnažíme, aby po rekonstrukci škola dobře sloužila dalším generacím dětí,“ říká obchodní ředitel SYNER Miroslav Kot. Časově náročné budou restaurátorské práce na reliéfních prvcích na fasádě či římsách, a stavaře tak čeká úzká spolupráce s NPÚ.

Některé nové prvky, které v objektu školy vzniknou, popisuje Jiří Sudík ze společnosti OHLA ŽS. „Do dvorní fasády objektu je nově začleněn výtah, který propojuje všechna patra školy a umožňuje tak bezbariérové užívání stavby. Revitalizace školního dvora umožní studentům trávit volný čas na čerstvém vzduchu. Nad dvorním vstupem do budovy jsou na fasádě nově osazeny veliké hodiny, které dodávají tomuto vedlejšímu vstupu důležitost a napomáhají orientaci.“

vizualizace

„Po dlouhých letech se konečně podařilo zahájit rekonstrukci, kterou zachráníme kulturní památku, a zároveň významně navýšíme kapacity našich základních škol. Děti se budou moci učit v krásném prostředí, které bude nové, kvalitní a zároveň bude historicky a kulturně hodnotné. Z tzv. Staré školy bude najednou krásná nová základka. Strašnice se mají na co těšit, říká místostarosta David Kašpar (VLASTA / STAN), jenž má na vršovické radnici na starost školství a kulturu. „Znalost okolí svého bydliště a kladný vztah k němu je pro mě důležitým pilířem jak dobré kultury, tak kvalitního školství,“ dodává místostarosta Kašpar.

TZ MČ Praha 10