Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba roku 2021: SYNER tak jako jediný zástupce z kraje zabodoval v desítce nejúspěšnějších staveb

19. 10. 2021 | 8:10

Na letošním 29. ročníku soutěže Stavba roku 2021 bylo uděleno celkem deset titulů, prestižní přehlídka s přezdívkou Stavební Oskar tak zná své vítěze. V sektoru stavitelství a architektury je udílení cen za stavbu roku nejvýznamnější akcí. Nominace byly představeny již 6. září 2021 v Národním technickém muzeu v Praze, slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo včera ( pondělí 18. října 2021) v pražské  Betlémské kapli.

hyb1
Foto: http://www.stavbaroku.cz

Autor: ARCHITEKTONICKÝ ATELIER RADANA HUBIČKY s.r.o.

Projektant: ARCHITEKTONICKÝ ATELIER RADANA HUBIČKY s.r.o.

Dodavatel: SYNER, s.r.o.

Investor: Lagerris a.s.

Večer byl součástí Dnů stavitelství a architektury organizovaných SIA ČR – Radou výstavby. Porota v rámci hodnocení navštívila všech 90 přihlášených staveb a za necelých 13 dnů najela přes 3 200 km. Na cestě s porotou všechny stavby dokumentoval filmový štáb. Porotci i rada programu se shodli v konstatování, že právě osobní návštěva na všech staveb je pro práci poroty a expertů klíčová a nenahraditelná, popisuje oficiální web prestižní soutěže.

Držitelé titulů a dalších cen v letošním roce získali unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla a vyrobila ho sklárna Rückl. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

Hlavním organizátorem soutěže je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže, spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Mezi deseti oceněnými stavbami je i realizace, kterou odvedla liberecká stavební společnost SYNER v centru Prahy na adrese Hybernská 1. SYNER tak jako jediný zástupce z Libereckého kraje zabodoval v desítce nejúspěšnějších staveb. Na seznamu nominantů byla ještě rekonstrukce libereckého Severočeského muzea a modernizace jeho interiérů. Tyto dvě stavby, u nichž je jako investor uveden Liberecký kraj, ale do desítky oceněných nepronikly.

Foto: www.stavbaroku.cz

Hybernská 1, Praha 1

V centru historické zástavby na hranici městských částí Staré Město a Nové město se nachází objekt Hybernská 1, který prošel zásadní rekonstrukcí. Díky ní byly obnoveny památkově chráněné části objektu a vytvořeny nové funkce odpovídající standardu 21. století.

Budova byla citlivě zrekonstruována při respektování všech hodnot památky a zároveň byly odstraněny nevhodné zásahy do objektu, především uvedení fasád v parteru do původní okenní modulace a odstranění přístavby v zadní části objektu směrem do náměstí. Vnější vzhled historického objektu se v podstatě ponechal. Tak zní oficiální představení projektu.

Diplom dokresluje, zač byl udělen: Mj. za citlivé pojetí rekonstrukce při respektování všech památkových hodnot a za zcela výjimečné řešení a způsob provedení exteriéru a interiéru, včetně přístupu k rešení detailů. Oceněna byla opravdu citlivá a zdařila rekonstrukce původně barokního objektu náležejícího ke klášteru Hybernů, který je kulturní památkou.

Další ocenění pro SYNER