Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za jednou z největších transakcí letošního roku na retailovém trhu v České republice stojí liberecký SYNER

30. 07. 2019 | 18:12

Moderní obchodní Centrum Krakov v pražských Bohnicích mění majitele. Centrum koupil česko-slovenský nemovitostní fond investiční skupiny WOOD & Company od společnosti SYNER Group a.s. a privátních akcionářů, pana Petra Syrovátka a pana Karla Zetky.

Jedná se o druhou akvizici do portfolia WOOD & Co. Retail podfondu, do kterého patří jedno z největších obchodních aadministrativních center vPraze, komplex Galerie Harfa a Office ParkHarfau pražské O2 arény.

Podfond se řadí mezi nejvýkonnější fondy na trhu; za výnos 17,46 % získal první místo v průzkumu TOP Realitní fondy 2018. Realitní fond investiční skupiny WOOD & Company nabízí kvalifikovaným investorům atraktivní příležitosti podílet se na investicích do kancelářských budov a obchodních center v České republice a na Slovensku.

Akvizicí obchodního Centra Krakov rozšiřuje WOOD & Co. portfolio svého Retail podfondu. Fond WOOD & Co.vlastní a spravuje dva podfondy, které jsou otevřené novým investorům. WOOD & Co. Office podfond, zaměřený na kancelářské budovy, vlastní již pět kancelářských budov v České republice a na Slovensku. Patří mezi ně prémiové budovy Aupark Tower, Westend Tower, Lakeside Park a BBC 5 v Bratislavě a Hadovka Office Park v pražských Dejvicích. Investiční tým skupiny nyní pracuje na dalších akvizicích v Praze do podfondu Office.

Portfolio WOOD & Co. Retail podfonduje zaměřené především na obchodní centra. „Naším cílem bylo přiřadit kHarfě další obchodní centrum, které nám zajistí diverzifikovanější portfolio. Nabídka od vlastníků obchodního Centra Krakov tak velmi dobřezapadla do naší strategie. Velmi si vážíme profesionálního jednání předchozích vlastníků a jsme rádi, že jsme v nich našli dobré obchodní partnery.

Do obchodního Centra Krakov zavítají ročně více než 4 miliony návštěvníků. Jedná se o novou a moderní budovu s dlouhodobými nájemníky z řad významných společností,“ vysvětluje Marek Herold, portfolio manažer investičních fondů WOOD & Company. Na transakci se pro kupující stranu podílela advokátní kancelář Dentons, komerční poradenství zajišťovala JLL, finanční poradenství a daňové služby KPMG a technické poradenství společnost Sentient. Cenu transakce se strany dohodly nezveřejňovat.

Obchodní Centrum Krakov bylo veřejnosti otevřeno v listopadu 2013. Nájemníkům nabízí přibližně 15000 m2 prodejních ploch na třech nadzemních podlažích a jeho návštěvníci mohou využít 300 parkovacích míst, situovaných v podzemních garážích objektu a na povrchovém parkovišti s vjezdem z ulice Hnězdenská. Garáže navíc disponují dobíjecí stanicí pro elektromobily. Výhodou nemovitosti je dobrá dopravní dostupnost autem i městskou hromadnou dopravou. Obchodní centrum disponuje čtyřmi vstupy, má vysokou míru přirozeného osvětlení díky světlíku v celé délce pasáže a nově vybavený dětský koutek.

Centrum Krakov se těší vysokému počtu návštěvníků a nabízí širokou skladbu nájemců. Centrum nabízí 70 obchodních jednotek s téměř 100% obsazeností. Hlavními nájemci jsou Billa, Fit2b, Datart, Sportisimo, C&A a Česká pošta. Mezi maloobchodní značky, které jsou nyní v centru nově zastoupeny, patří Delmart, Grand Optical, Orsay a Running Sushi. Do konce roku přivítá zákazníky centra i Saunia.

“Centrum Krakov je příkladem centra posilující svou pozici díky rozmanité škále nájemců, nabízejících od zboží denní potřeby, přes módu, obuv, vybavení domácnosti, sportovní potřeby, knihkupectví, lékárnu a restaurace, také rozmanité služby a možnosti trávení volného času, a to díky velkému fitness centru, dětskému koutku s programem a očekávané Saunii. Dobře vyvážené a navzájem se doplňující značky a služby znatelně zvyšují kvalitu života obyvatel, kterých žije v 10minutové dojezdové vzdálenosti od Centra Krakov téměř 120,000,“uvedla Hana Kollmannová, ředitelka v oddělení kapitálových trhů společnosti JLL.

O kvalitě obchodního centra svědčíi ocenění v 16. ročníku prestižní soutěži Best of Realty, ve které získala nemovitost 3. místo. „Když jsme Krakov několik let zpět přebírali, jednalo se o neudržovanou budovu v chátrajícím stavu. Rozhodnutí o nové výstavbě tak bylo velmi odvážně a načasování chvíli po krizi nám příliš nehrálo do karet. Například z pohledu vyhledávání nových nájemníků byly první roky pro chod centra poněkud obtížné. Po třech letech fungování jsme se obrátili na tým specialistů na obchodní centra vedený Janem Kubíčkem, který nám doporučil navazující investice. Díky tomu se nám podařilo vybudovat úspěšné a moderní obchodní centrum, které nyní předáváme do rukou zkušených správců a investorů z WOOD & Co. Velmi si vážím nasazení všech, kteří se na celém projektu podíleli, a díky kterým se nám podařilo přivést tuto lokalitu opět kživotu,“ řekl Petr Syrovátko, předseda představenstva SYNER Group a.s.

Karel Zetka okomentoval transakci slovy: „Obchodní Centrum Krakov bylo¨mou první investiční zkušeností s retailovými projektem podobného typu. Jsem tak velmi rád, že mě několik let zpět Petr Syrovátko k tomuto netradičnímu projektu přizval. Společně se nám podařilo vytvořit atraktivní a vyhledávané nákupní centrum. Novým majitelům bych chtěl popřát hodně úspěchů a věřím, že budou nemovitost nadále rozvíjet společně se stávající správou centra.

“O správu nemovitosti se nyní bude starat společnost WOOD & Co. Real Estate, zaměřující se na property a asset management. Společnost nyní spravuje nemovitosti v Praze a Bratislavě, která jsou součástí portfolia realitních fondů WOOD &Co. „Aktivní správa nemovitostí je pro nás jednou z hlavních priorit. Díky ní se nám daří poskytnout investorům dlouhodobé a stabilní výnosy. Velmi si tak vážíme toho, že se WOOD & Co. Real Estate rozšíří o skvělý tým lidí, který se dlouhodobě stará o správu obchodního Centra Krakov. Společně se budeme i nadále zaměřovat na rozvoj centra a zkvalitňování služeb, aby za nimi obyvatelé Bohnic, blízké Troji a přilehlých oblastí nemuseli dojíždět do centra. Především pak pro rodiny s dětmi je důležité mít v okolí bydliště kvalitní a lehce dostupné služby,“ dodává Marek Herold.

O WOOD & COMPANY

WOOD & Company je významná investiční skupina s předním postavením na středoevropském trhu. Společnost, založená v roce1991, má kanceláře v šesti evropských metropolích – v Praze, Bratislavě, Varšavě, Miláně, Bukurešti a Londýně. Společnost se zaměřuje na poskytování služeb v oblastech corporate finance a kapitálových trhů, obchodování s cennými papíry a správy majetku.

O SYNER GROUP A.S.

Historie skupiny SYNER Group se datuje od roku 1991, kdy byla založena stavební společnost SYNER. Během let skupina prošla reorganizací, řadou akvizic i divestic firem. Ačkoliv působí prostřednictvím majetkově spřízněných společností i v zahraničí, zůstává především českou firmou. Akciová společnost SYNER Group je silnou stavební, developerskou a investiční společností na českém trhu. Stavební divize se zaměřuje na realizaci občanských, bytových a administrativních projektů, průmyslových, dopravních, ekologických a vodohospodářských staveb. Ve své branži patří mezi TOP 10 tuzemských subjektů. Developerská divize realizuje vlastní investiční projekty, a to převážně obchodní a administrativní centra a bytové komplexy. Divize správy budov provozuje sportovní areál a office parky.

O OBCHODNÍM CENTRU KRAKOV

Více informací o Obchodním centru Krakov najdete na https://centrumkrakov.cz

Tisková zpráva