Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Brniště změnilo názor a souhlasí s obnovou těžby na Tlustci, ekologové jsou proti

03. 12. 2019 | 14:01

Brniště na Českolipsku změnilo názor a nově souhlasí s obnovením těžby čediče na kopci Tlustec, který se nachází asi dva kilometry od obce. Starosta Brniště Michal Vinš dnes ČTK řekl, že podpora záměru by obci měla přinést kompenzace. Spolek Sdružení na záchranu kopce Tlustec chce naopak nadále pokračovat v aktivním odporu proti obnovení těžby.

Sdružení pro záchranu Tlustce považuje těžbu za naprosto destruktivní pro tuto vzácnou lokalitu. "Veškeré námitky, které jsme podávali a podáváme opakovaně, stále trvají," uvedl v tiskové zprávě předseda spolku Tomáš Řízek.

Tlustec patří k dominantám Českolipska. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště.

Brniště je z obcí v okolí kopce jediné, které obnovu těžby podpořilo usnesením zastupitelstva. Těsnou většinou ho přijali zastupitelé obce na svém posledním zasedání. "Vycházeli z platné surovinové politiky České republiky, z materiálů, které byly dostupné. Podpořili tento záměr, který se týká jen zásahu kopce v nějakých deseti hektarech, v současné době už roztěžených, poznamenaných historickou těžbou," uvedl starosta.

Podle Vinše jde stále o dobývací prostor. Za podporu záměru by obec měla získat kompenzace, o jejich podobě bude s firmou ještě jednat, uvedl starosta. Zdůraznil, že rozhodnutí o obnově těžby nevydává obec. "Konečné slovo má báňský úřad, který na základě udělení výjimek z ministerstva životního prostředí a po splnění závazného platného stanoviska EIA rozhodne," dodal.

Proces obnovy těžby je řadu let ve fázi získání výjimky z ochrany zvlášť chráněných živočichů. Krajský úřad sice výjimku vydal poprvé už v roce 2012, MŽP ale jeho rozhodnutí pokaždé zrušilo. Naposledy letos na jaře. Proti udělení výjimky se odvolávají Jablonné v Podještědí, obec Velký Valtinov i spolky. "Sdružení opakuje, že kromě nevratných škod na samotném vrchu Tlustec, s unikátní biodiverzitou, dojde v případě obnovené těžby k opětné devastaci soukromého majetku vlivem těžební činnosti, tak jako tomu bylo vždy v minulosti. Minulou těžbou došlo k mnohamilionovým škodám na domech občanů na úpatí tohoto kopce," uvedl Řízek.

čtk