Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chystá soutěž na stavitele koupaliště v Dubici. Když to "klapne", má být hotovo r. 2023

13. 04. 2022 | 10:27

AKTUALIZOVÁNO: V České Lípě připravují výstavbu venkovního koupaliště v přírodním areálu v Dubici. Radnice teď připravuje veřejnou soutěž na dodavatele, stavbu za zhruba 270 milionů korun chce zahájit ještě letos. Hotovo by tak mohlo být v roce 2023, řekla dnes ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Bazén s atrakcemi by měl vyrůst vedle zatopeného lomu v Dubici, kde je kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané.

dubice1
VIzualizace: Město Česká Lípa

"Česká Lípa potřebuje koupaliště, voláme po tom už 30 let. Zatím se nikomu nepodařilo, aby ta přírodní voda byla dostatečně vyčištěná tak, aby se tam celé léto dalo koupat," řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Radnice chce v přírodním areálu využít toho, co už dnes Dubice návštěvníkům nabízí, jako je 3D bludiště, vodní lyže a další atrakce. Projekt počítá také s umístěním karavanových stání u vstupu do areálu nebo s novými kurty na beach volejbal.

Podle místostarosty Martina Brože (ANO) v Dubici vyroste velký bazén s vodními hrátkami a dvěma drahami pro plavání o rozloze více než 900 metrů čtverečních. Vlastní malý bazén budou mít na dojezdu tobogan a skluzavky a samostatný bazén o rozloze přes 200 metrů čtverečních bude pro děti. "Kapacita areálu je projektována na 860 lidí celkem a 330 lidí v obou bazénech," doplnil. Součástí areálu je také zázemí včetně sociálního zařízení, sprch, převlékáren, velkého venkovního občerstvení a parkoviště.

Plánů na koupaliště bylo ve městě s 37.000 obyvateli už několik. Původně se zvažovala výstavba v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt zhruba za 108 milionů korun byl ale kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo záměr opustit a vrátit se k plánům v Dubici. Projekt zpracovala společnost Centroprojekt Group, která v minulosti spolupracovala na koupalištích a akvaparcích v Pasohlávkách, Jeseníku, Hradci Králové, ale také ve slovenském Popradu nebo chorvatské Poreči.

Výstavba koupaliště bude největší investiční akcí v novodobé historii města, bude dražší než dosud největší projekt - rekonstrukce Jiráskova divadla, která je zhruba o sto milionů levnější. Už v letošním rozpočtu má město na zahájení stavby koupaliště připraveno 40 milionů korun. Náročný projekt bude Česká Lípa financovat ze svého, díky úsporám z minulých let.

čtk