Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chystá stavbu chodníku od nádraží do zóny v Dubici. Měl by stát pět milionů korun

30. 09. 2020 | 5:35

V České Lípě připravují výstavbu chodníku zhruba za pět milionů korun od vlakového nádraží do průmyslové zóny v Dubici. Nová dlážděná cesta naváže na podchod vlakového nádraží dokončený už v roce 2016. Zatímco východ směrem k městu je funkční, na straně směřující k Dubici, kam denně chodí stovky lidí, zatím zpevněné cesty chybí.

chodníkIlustrak
ilustrační foto

Lidé tak dnes musí po blátivé cestě podél kolejí nebo nádraží složitě obcházejí. Nový chodník by měl být hotový na jaře příštího roku, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Práce na nové cestě od výstupu z podchodu směrem k bývalé vrátnici areálu firmy ŽOSKA u haly stolního tenisu by měly podle mluvčí začít ještě letos. Radní už schválili zadávací podmínky pro veřejnou zakázku na výběr zhotovitele stavby. Na pozemku, který město odkoupilo za více než milion korun od Českých drah, chce vybudovat 220 metrů dlouhý a tři metry široký chodník s odvodněním a veřejným osvětlením. Od kolejiště na jedné straně a průmyslového areálu na straně druhé oddělí chodce ploty.

Přípravné práce, jako je nutné kácení dřevin, demolice budovy bývalé kotelny, hrubé terénní práce a stavba nového oplocení, by se měly stihnout ještě letos. Zcela hotovo má být na jaře. "Město v budoucnu plánuje od podchodu z vlakového nádraží postavit ještě jeden chodník, který by ústil do Dubické ulice poblíž takzvaného parlamentu. Dlouhodobě jednáme s majitelem pozemku o získání potřebných ploch pro stavbu chodníku," doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

Přes soukromý pozemek si lidé podle Volfové cestu zkracovali, majitel ji proto přehradil navezením velké hromady hlíny, aby průchod znemožnil. Vyvolalo to vlnu nevole. "Majitel pozemku má na tento krok nárok a je třeba, aby občané opatření respektovali. Město s vlastníkem jedná o získání jiné části pozemku, protože plánovaný chodník povede mimo v současnosti přehrazené místo," dodala starostka.

čtk