Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa myslí v novém projektu na bezpečí seniorů a hendikepovaných

17. 07. 2019 | 6:01

Jsou staří, mnohdy mají problémy s pohybem a neumějí se účinně bránit. Senioři a hendikepovaní lidé jsou jedny z nejčastějších obětí trestných činů. Jejich důvěra k cizím osobám je stále velká a jsou tak snadným cílem útoku. Město Česká Lípa se rozhodlo jít proti tomuto trendu.

seniorka klíč hand-3672932 1280
Ilustrační foto
Seniorům a hendikepovaným pomůže se zabezpečením jejich domovů a zároveň je vybaví radami a tipy, jak se účinněji bránit a jak nebezpečným situacím předejít. 
 
„V letošním roce budeme realizovat projekt s názvem Společně k bezpečí, v rámci kterého nakoupíme padesát kusů domovních kukátek a řetízků na dveře, které pak budeme lidem zdarma instalovat. Zároveň vytvoříme informační letáky, kde budou mít lidé rady, jak se případným pachatelům bránit a také telefonní čísla na důležité instituce, které jim mohou v těžkých situacích pomoci. Věříme, že se nám i díky tomuto projektu podaří snížit počet seniorů a hendikepovaných, kteří by se mohli stát obětí trestného činu,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová. A doplnila, že náklady na tento projekt jsou zhruba 62 tisíc korun, 40 tisíc korun z celkové sumy pokryje dotace z rozpočtu Libereckého kraje. 
 
Zájemci o nainstalování kukátka či domovního řetízku se budou moci hlásit v průběhu září, informace o způsobu přihlášení najdou na webu města a v zářijovém čísle Městských novin. O instalaci se mohou hlásit senioři ve věku 60 let a více a osoby se zdravotním postižením, které mají trvalý pobyt v České Lípě.

Se samotnou instalací počítá město v průběhu října. Instalaci bude provádět odborná firma najatá městem, u práce bude vždy přítomen strážník městské policie. Ten ještě obyvatele bytu na místě poučí, jak předcházet nebezpečným situacím a předá jim informační leták s důležitými kontakty.

www.mucl.cz