Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa obnovila pomník akademickému malíři a pedagogovi Eduardu Steffenovi

14. 03. 2020 | 12:32

Česká Lípa po letech obnovila pomník českému akademickému malíři, středoškolskému pedagogovi a veřejnému činovníkovi Eduardu Steffenovi. Ve městě se před 145 lety podílel na vzniku Vysazovacího a okrašlovacího spolku, který se zasadil o zalesnění Holého vrchu, výstavbu rozhledny na Špičáku nebo vznik Městského parku. Právě tam teď má Steffen nový pomník. Ten původní z roku 1894 byl odstraněn v roce 1941, bronzovou bustu se ale podařilo zachránit.

CL DamZvrchu2 menší
Ilusrační foto, Mad

"Setkávám se občas s názorem, že naše město nemá historii, že byla přetržena válkou a pak průmyslovým osidlováním v 70. a 80. letech. Že není na koho vzpomínat, koho si vážit. Myslím, že Eduard Steffen je jednou z osobností, která tento názor dokonale vyvrací," řekla ČTK českolipská starostka Jitka Volfová. S myšlenkou připomenout tohoto významného člověka přišel podle ní před několika lety Vlastivědný spolek Českolipska. "Je dobře, že mu můžeme vzdát hold, a to navíc v místě, které bychom bez něj ve městě neměli," dodala starostka.

Poprvé v České Lípě pomník Eduardu Steffenovi (1839-1893) odhalili už zhruba rok po jeho smrti, 3. června 1894. "Tehdy se na něj složilo 33 místních spolků, které mezi sebou vybraly 1664 zlatých," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Za repliku zaplatila radnice 350.000 korun. Původní pomník byl za války odstraněn a bronzová busta měla být využita pro válečné účely. Naštěstí se ji podařilo zachránit.

Nový pomník tvoří dvoumetrový podstavec z bílého mramoru, na němž stojí bronzová Steffenova busta. Ta byla nově odlita podle původní busty, která je ve sbírkách Vlastivědného muzea a galerie. "Mramorový monolit zdobí ještě bronzová šála s malířskou paletou," řekla mluvčí radnice. Pomník stojí v centrální části parku v blízkosti dolního jezírka. "Původně byl jinde, nicméně na originální místo ho již nelze kvůli vzrostlé zeleni umístit," doplnila.

čtk