Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa oprášila nápad postavit koupaliště v Dubici. Už zadala studii na velikost bazénu

04. 09. 2019 | 0:00

Česká Lípa se vrátila k záměru, vybudovat venkovní koupaliště v rekreačním areálu v Dubici na okraji města. Bazén vyroste vedle zatopeného lomu, v němž je ale kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázáno. Radnice teď nechává zpracovat ověřovací studii, která má ukázat, jak velký bazén je v Dubici možno postavit.

léto Vlasy
ilustrační foto

Výsledky by měly být ještě letos na podzim. Záležet pak bude na zastupitelstvu, zda záměr podpoří. ČTK to řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

O vybudování koupaliště ve městě s 37.000 obyvateli se léta diskutuje. V minulosti už byly plány na výstavbu bazénu v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt odhadovaný na 90 milionů korun byl ale kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo záměr opustit a vrátit se k plánům v Dubici. Problémem je totiž nedostatek jiných městských pozemků, na nichž by mohlo koupaliště vyrůst. Územní plán z roku 2013 s ním nepočítá a nejvhodnějším místem je podle nového vedení právě Dubice.

Bazén tamní rekreační areál doplní. "Nechceme pro koupaliště vykupovat cizí pozemky. Snažíme se využít těch, které máme. Přírodní areál Dubice má pro koupaliště veškeré zázemí, parkoviště. Navíc tam již nyní fungují atrakce pro děti a také velmi oblíbený vlek na vodní lyže. Umístěním venkovního bazénu s čistou vodou do tohoto místa bychom tak jen vhodně doplnili nabídku služeb ve fungujícím areálu," vysvětlila důvody volby Volfová. Areál ale podle ní leží v záplavové zóně, a tak bylo třeba ve spolupráci s Povodím Ohře vytipovat území, kde bude možno bazén vybudovat.

Podle místostarosty Martina Brože (ANO) se vedení města nevzdává ani myšlenky, vyčistit vodu v blízké přírodní nádrži. Všechny dosavadní pokusy ale byly marné. Nepomohlo odkanalizování celé oblasti, norná stěna ani chemie. Dubice není běžný rybník, který je možno vypustit, vyčistit a zase napustit. Jedná se o zatopenou pískovnu, která je napájena spodní vodou, a případné odčerpání vody a vyčištění dna nádrže by tak bylo podle Brože technicky a finančně extrémně náročné.

čtk