Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa posunula otevření Jiráskova divadlo o další půl rok na září, oprava začala v listopadu 2020

15. 02. 2023 | 19:01

Česká Lípa o další půl rok odsunula termín otevření Jiráskova divadla, jehož oprava za 190 milionu korun začala v listopadu 2020. Původně měla skončit loni v létě, pak letos v březnu a nyní radnice počítá s otevřením v polovině září. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

česká lípa divadlo 1 123625812 3494837960610944 503324432908269355 o
Archivní foto

"Ke zpoždění došlo kvůli komplikacím společnosti ČEZ při realizaci přeložky v Panské ulici, bez které není možné divadlo připojit na nový, kapacitnější přívod elektrické energie, který je pro provoz divadla nutný," uvedla mluvčí radnice.

Opravu divadla provázejí komplikace od počátku, což se projevilo i na ceně. Stavební zakázku získala firma Metrostav původně za 161 milionů korun, kvůli vícepracím dostane od města skoro o 30 milionů více.

Jiráskovo divadlo vzniklo v 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova už ale měla špatnou vzduchotechniku i statiku. O rekonstrukci se ve městě mluvilo téměř 30 let. K zemi šla vstupní část - foyer včetně šatny, toalet, pokladny a horního patra se vstupem na balkon. Nový vstup vznikl v proluce v Panské ulici. Ve dvoře museli dělníci vyhloubit jámu pro technické zázemí. Firma vybourala nové otvory a prostupy, sundala i rozměrný lustr a osvětlení stěn v hlavním sále, které se ale po renovaci vrátí zpět. Na svém místě zůstala při rekonstrukci část budovy s velkým divadelním sálem, divadelním barem a dalšími prostory, kde před rekonstrukcí skladovali místní ochotníci svůj fundus.

Nová budova je bezbariérová. Kromě velkého divadelního sálu, jehož kapacita 375 diváků zůstane zachována, vznikly dva menší prostory pro 100 a 40 diváků, kde bude možné pořádat komornější akce. V přízemí přibude divadelní kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Budova bude mít moderní osvětlení a ozvučení a také klimatizaci a vzduchotechniku. Stavbaři zároveň vybudovali podél divadla průchod, který spojuje Panskou ulici s Jiráskovou.

"Rekonstrukce dospěla do své finální fáze. Nyní už ladíme ty nejmenší detaily, aby se diváci v novém divadle cítili co nejvíce pohodlně. Poté nás čeká ještě náročný proces zkoušek všech systémů, stěhování, zařizování, abychom do září vše dokonale připravili. Moc se těším na to, až do divadla přijdou diváci a budou si ho moci konečně užít," uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

čtk