Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa prodlouží kvůli koronaviru prázdninový provoz MHD, jezdit nebudou školní spoje na linkách 208, 213, 217 a 218

13. 03. 2020 | 12:36

Česká Lípa kvůli koronaviru prodlouží prázdninový provoz městské dopravy. Jezdit nebudou školní spoje na linkách 208, 213, 217 a 218, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. V Libereckém kraji končí prázdniny, kdy byl provoz omezený, pro stejný režim se už dříve rozhodli také v Jablonci nad Nisou a Liberci, prázdninový provoz zůstane nejméně do 27. března také v regionální veřejné dopravě objednávané Libereckým krajem.

V Česku bylo dnes ráno 117 pacientů, u nichž testy potvrdily onemocnění COVID-19. Alespoň jeden případ má každý kraj, nejvíce je jich v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Liberecký kraj má zatím jednoho nemocného. Vláda ve čtvrtek kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci vyhlásila na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky.

Omezení se dotknou cest do zahraničí a večerního provozu restaurací. Zavřená jsou divadla, kina, krytá sportoviště, kluby, knihovny či galerie. Zakázány jsou akce nad 30 účastníků. Už od středy jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy, zákaz návštěv platí v nemocnicích a sociálních ústavech. Některé obce už uzavřely i mateřské školy, v České Lípě k tomuto opatření ale podle mluvčí radnice nepřistoupili.

Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Autobusy městské dopravy ročně najezdí zhruba 1,2 milionu kilometrů a denně přepraví 6500 lidí. Zajišťuje ji BusLine. Město ročně za provoz autobusů platí ročně přes 50 milionů korun. Kvůli zvýšenému riziku šíření nákazy zvýšil provozovatel MHD v České Lípě úklid ve vozech a používá také silnější dezinfekci.

"Zdraví a ochrana našich obyvatel je pro nás i pro provozovatele MHD v této době prioritou. Pokud to situace dovolí, provoz MHD v tomto omezeném režimu zachováme, protože městské autobusy využívá mnoho našich obyvatel při cestě do práce či k lékaři a není v našem zájmu dopravu ve městě ochromit," řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

čtk