Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa seškrtala letos kvůli koronaviru rozpočet o 42 milionů. Na opravu divadla má město našetřeno

15. 09. 2020 | 8:04

V České Lípě seškrtali letos kvůli koronaviru rozpočet o 42 milionů korun, což představuje téměř šest procent. Klíčových investičních akcí, jako je rekonstrukce Jiráskova divadla za 160 milionů korun, se ale úsporná opatření nedotknou. Na to má město našetřeno z minulých let, řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Radnice ještě na jaře odhadovala propad příjmů až o 90 milionů.

CLdivVizual
vizualizace nového divadla

Česká Lípa počítala v letošním roce s příjmy 751 milionů korun, výdaje měly být o 167 milionů vyšší. Důvodem schodku byly investice za 252 milionů korun, které mělo město z velké části financovat z úspor z minulých let. Vedle Jiráskova divadla patřily k největším akcím opravy a zateplení škol, ani těch se škrty nedotkly. Hospodaření města pomohla kompenzace od státu. "Jako kompenzační bonus jsme získali celkem 46,9 milionu korun, což je víc, než o kolik jsme přišli," řekla starostka.

Restrikcím se přesto město nevyhnulo. Nejcitelněji se snížení rozpočtu dotklo odboru rozvoje města a investic, kde výdaje klesly o 19,3 milionu korun. Odložená je tak například plánovaná oprava běžeckého oválu na městském stadionu, na kterou měl odbor ve svém rozpočtu 12 milionů. "Ukázalo se, že bude potřeba větší investice. Rozhodli jsme se, že to uděláme kompletně včetně osvětlení a závlahy, tudíž to přijde na 32 milionů korun a rádi bychom na to využili i dotaci," řekla Volfová.

Kvůli očekávanému propadu příjmů v souvislosti s omezením výroby a opatřeními vlády proti šířeni koronaviru na jaře radnice zkrátila o desetinu příspěvky svým organizacím, jako je Kultura Česká Lípa, Sport Česká Lípa, nebo městské policii. Nakonec ale dostanou od města peníze v původní výši. "Výpadek jiných příjmů na základě restriktivních opatření je značný a při snížení rozpočtu by už měly problémy udržet bezproblémový chod organizace," řekla Volfová.

čtk