Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa sloučí své příspěvkové organizace Kultura a Lipý, chce ušetřit

23. 10. 2019 | 19:45

Česká Lípa sloučí své příspěvkové organizace Kultura Česká Lípa a Lipý Česká Lípa, rozhodlo dnes zastupitelstvo. Radnice si od toho slibuje snížení nákladů i lepší využití potenciálu Vodního hradu Lipý a Centra textilního tisku. ČTK to řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Obě organizace by se měly od Nového roku sloučit v jednu. Veškerá práva, závazky, majetek i zaměstnance příspěvkové organizace Lipý převezeme Kultura Česká Lípa.

česká lípa pasijelipa1
Foto: Artur Irma

"Obě organizace mají stejný předmět činnosti, takže je určitě namístě, aby ty činnosti byly koordinovány, aby to bylo zastřešeno jednou osobou. Ředitelka organizace Kultura má jasnou představu, jakým způsobem by se hrad Lipý mohl využívat," řekla Volfová. Město si od toho také slibuje úsporu nákladů za vedení účetnictví nebo třeba za údržbu.

Příspěvková organizace Kultura zajišťuje už 17. sezonu chod Kulturního domu Crystal a Jiráskova divadla, podílí se na organizaci městských akcí jako slavnosti města nebo rozsvícení vánočního stromu. Zaměstnává 11 lidí.

Organizace Lipý Česká Lípa byla založena účelově k 1. lednu 2011 po vybudování Centra textilního tisku, které vzniklo díky evropské dotaci rekonstrukcí hospodářského stavení Vodního hradu Lipý. Vedle ředitelky zaměstnává několik průvodců většinou na částečné úvazky.

"My už jsme hrad v minulosti měli, takže zkušenosti s tím máme. Chceme pokračovat v tom, co začala paní ředitelka podnikat, kulturní akce i workshopy budou pokračovat," řekla dnes ČTK ředitelka Kultury Česká Lípa Tereza Vraná. Do budoucna by ale ráda areál i budovu Centra textilního tisku víc využila. "Chtěli bychom tam pořádat venkovní koncerty a divadelní představení. Líbí se mi i nová budova centra textilního tisku, která nabízí prostor na akce pro menší počet lidí," dodala.

Vodní hrad Lipý je jednou z nejcennějších památek České Lípy. Založil ho rod Ronovců u slepého ramene Ploučnice ve 13. století a za staletí své existence prošel několika přestavbami. Dnes je z něj torzo. Na počátku 90. let minulého století šlo o zpustlou a takřka zapomenutou památku. Obnova začala po roce 1992, turistům je otevřený od roku 2003. Podle Volfové potřebuje další investice. "Musí se udělat nové podium, protože se rozpadá a opravit zeď," řekla starostka. Dohromady to město přijde zhruba na 700.000 korun.

čtk