Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa vysoutěžila autory manuálu pro tvorbu veřejných prostranství. V týmu je i odborník na modro-zelenou infrastrukturu

15. 04. 2022 | 16:27

Manuál, podle kterého by město mělo v budoucnu systematicky a koncepčně přistupovat k tvorbě veřejných prostranství ve vybraných částech České Lípy, bude mít českolipská radnice. Zakázku na zpracování manuálu pro tvorbu veřejných prostranství získala firma MCA atelier s.r.o. za 695 tis. Kč.

Vysoutěžená cena odpovídá předpokládané hodnotě zakázky. Tým odborníků, ve kterém jsou architekti, dopravní inženýr, krajinářský architekt i odborník na modro-zelenou infrastrukturu by měl hotový manuál odevzdat na začátku roku 2023. Do budoucna by měl být manuál především velkým pomocníkem při realizaci veškerých oprav či investic v zahrnutých lokalitách. Dokument bude určen primárně pro samosprávu města, pro ostatní bude mít doporučující charakter.

Manuál bude obsahovat analytickou část, tj. zhodnotí stávající stav, zároveň však bude obsahovat i návrhovou část, tj. doporučení, náměty a pravidla, jak by mělo město k veřejnému prostoru správně přistupovat. Nedílnou součástí manuálu bude také katalog typových řešení, který stanoví zásady a základní pravidla umisťování, výběru a designu jednotlivých prvků veřejných prostranství tak, aby tyto prvky napomáhaly dotvářet jasnou identitu města a zároveň ctily charakter daného území. Pod těmito prvky si můžeme představit veřejné osvětlení, lavičky, odpadkové koše, autobusové zastávky, stojany na kola, typy dlažeb na chodnících a povrchů na vozovkách, označení názvů ulic, informační vývěsky, ale také předzahrádky a venkovní reklamní cedule či plakátovací plochy.

Území, pro které bude manuál pro tvorbu veřejných prostranství vytvořen, zahrnuje území městské památkové zóny, širší centrum města, tj. ulice U Průmyslovky, Arbesova, Pátova, oblast okolo městského hřbitova a Starý újezd, a také jižní část města, tj. ulice Smetanovo nábřeží, Československé armády, Mánesova, Bulharská, Hrnčířská, Wedrichova a Barvířská (viz mapka).

„Centrum města je naší vizitkou, navíc zde kvůli památkové zóně budou platit nejpřísnější pravidla, proto s ucelováním a sjednocováním vzhledu veřejných prostranství chceme začít zde. Pokud se manuál osvědčí, necháme jej zpracovat i pro další lokality ve městě. Stanovená pravidla se samozřejmě budou lišit dle lokality a typu výstavby v daném místě. Manuál bude nejdříve sloužit především pro potřeby města, chceme si jeho fungování ověřit v praxi při přípravě městských projektů. Samozřejmě s manuálem seznámíme širokou veřejnost. Pokud se práce s manuálem osvědčí, můžeme jej do budoucna zapracovat do obecně závazné vyhlášky,“ uvedla již dříve starostka České Lípy Jitka Volfová.

www.mucl.cz