Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipský producent svítidel chce čínskou konkurenci porazit vývojem a vysokou kvalitou

20. 05. 2019 | 6:00

Vlastní vývoj a vysoká kvalita je pro českolipského výrobce svítidel MODUS cestou, jak lze porazit čínskou konkurenci. S dovozem levnější čínské produkce se musí vyrovnávat zejména u stále populárnějších LED svítidel. Zakázky tvoří v MODUSu zákazníkům "na míru". U příležitosti návštěvy premiéra Andreje Babiše to dnes ČTK řekl výrobní ředitel Milan Dolejší. Firma na trhu s osvětlením působí 25 let. Z malého podniku šesti lidí je dnes jeden z největších výrobců LED svítidel v Česku.

lampaStrop
ilustrační foto

MODUS je ryze českou firmou, která vznikla v roce 1994. Velkou proměnou prošel podnik v posledních sedmi letech, kdy do vybudování moderního provozu a technologií potřebných pro výrobu LED osvětlení investoval kolem 250 milionů korun. Firma je jednou z mála, které mají vlastní automaty na osazování LED čipů a ve svých výrobcích používá vlastní LED moduly. Většina firem je podle obchodního manažera Zdeňka Šimona nakupuje. Díky vlastním modulům může MODUS garantovat vysokou kvalitu svých světel.

LED technologie nabízejí řadu výhod, třeba dlouhou životnost, vysokou účinnost, výrazně snižují náklady na energii, nevadí jim časté rozsvěcení a zhášení, rozsvěcují se okamžitě a jsou velmi odolné. Zájem o ně roste. Předpokládá se, že postupně vytlačí tradiční zdroje světla, jako jsou žárovky nebo zářivky. Osvětlení s touto technologií dnes představuje už zhruba tři čtvrtiny produkce MODUSu, který v České Lípě vyrábí svítidla hlavně pro kancelářské a průmyslové prostory. Ročně jich v podniku zkompletují více než milion.

Tržby českolipského MODUSu překračují v posledních čtyřech letech miliardu korun, hospodaření firmy je ziskové. Zhruba 70 procent produkce míří do zahraničí. "Největší exportní trh je Německo," řekl Dolejší. Firma ale podle něj vyváží hodně také do Rakouska, Finska, Norska nebo Nizozemska. "My nejsme nejlevnější firma, ale snažíme se vyrábět kvalitně, používat kvalitní komponenty a to víc ocení západní Evropa," dodal.

čtk