Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

CHKO odstranila z národní přírodní památky Panská skála labilní sloupky. Uzavření skály pro návštěvníky zatím nehrozí

15. 02. 2023 | 15:15

Z národní přírodní památky Panská skála v Kamenickém Šenově na Českolipsku odstranil před několika dny geolog Správy CHKO České středohoří čtyři labilní čedičové sloupky. Zůstal tam sice ten nejvíce vykloněný, bezprostřední nebezpečí jeho pádu ale nehrozí. ČTK to řekl geolog Správy CHKO České středohoří Petr Chvátal.

panská skála2 basalt-3788784 960 720
Panská skála

"Stav skály budeme samozřejmě průběžně sledovat a nevylučuji další opatření. Razantní opatření typu uzavření celé skály pro vstup návštěvníků ale nepředpokládám," dodal Chvátal.

Panská skála, lidově nazývaná Varhany, se skládá z šestibokých a pětibokých svislých a šikmých čedičových sloupců, které připomínají píšťaly varhan. Nejvyšší z nich měří 12 metrů. Pod skalním útvarem se rozprostírá jezírko, jde o turisticky oblíbené místo. Na riziko možného pádu některých čedičových píšťal upozornilo město na svém webu před zhruba dvěma týdny. Přímo na skále navíc umístilo cedule s informací, že vstup na ni je pouze na vlastní nebezpečí.

Podle geologa čedičové sloupce dlouhodobě přirozeným přírodním procesem zvětrávají a občas odpadávají. "Nejedná se tedy o letošní nově vzniklý úkaz. Během současné zimy pouze došlo k výraznějšímu vyklonění několika sloupců, zejména jednoho zdaleka viditelného nad nejvyšší skalní stěnou," uvedl Chvátal. Podrobnější průzkum vytipovaných vychýlených sloupků provedl tento týden v pondělí z lana a čtyři labilní sloupky při tom shodil dolů. Ten nejvíce vykloněný zůstal. "Zároveň jsem ale právě díky průzkumu ověřil, že tento sloupek je pevně zaklíněný a nehrozí u něj bezprostřední nebezpečí pádu," dodal geolog.

Panská skálaPanská skála je vulkanický čedičový útvar, který vyčnívá z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní. Rozloha geologické rezervace přesahuje jeden a čtvrt hektaru. Z vrcholu skály je výhled na Kamenický Šenov, Českou Kamenici, České Švýcarsko či hřeben Lužických hor. Malebnou scenérii Panské skály využili v minulosti i filmaři - v pohádce Pyšná princezna, filmu Hodinářský učeň či při natáčení francouzského filmu o kouzelníkovi Merlinovi.

čtk