Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dětskou léčebnu ve Cvikově chce kraj využít pro seniory, kteří onemocní novým koronavirem

07. 04. 2020 | 12:40

I dětskou léčebnu ve Cvikově na Českolipsku chce Liberecký kraj využít pro seniory, kteří onemocní novým koronavirem. Kraj potřebuje pro takové případy zajistit zhruba 260 lůžek. Už v pátek vyčlenil celý Dům Bára se 73 lůžky v Liberci - Františkově a dalších osm lůžek v domově v Jabloneckých Pasekách. Pro nemocné bude také určena jedna z budov Domova důchodců v Jindřichovicích, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Cvikov vodojem 09
Foto: Mad

S využitím léčebny respiračních nemocí ve Cvikově, která má zhruba 200 lůžek, počítá i pandemický plán Libereckého kraje. Už v 70. letech minulého století takto léčebna posloužila při epidemii žloutenky. Léčebna má dvě části - dětskou léčebnu zaměřenou na péči o děti s alergiemi a dýchacími problémy, a také léčebnu pro dospělé zaměřenou zejména na diagnostiku a léčbu chronických plicních onemocnění a tuberkulózy. "Léčebny pro dospělé se to ale netýká, tam jsou lidé ve vážném stavu, proto jsou tam velmi přísná opatření, aby se tam nákaza koronavirem nedostala," řekl dnes ČTK ředitel léčebny Rudolf Focke.

Pro seniory s covid-19 poslouží hlavní budova dětské léčebny se 62 lůžky, která je od léčebny pro dospělé vzdálena čtyři kilometry. Přenos nákazy tak nehrozí, a zcela oddělený je i personál. "My už jsme začali s vyklízením nábytku, budou tam polohovací lůžka ze státních hmotných rezerv," řekl Focke. Péče o nemocné s novým koronavirem si podle něj vyžádá i další opatření, jako je například chlorování odpadních vod vypouštěných z čističky. "Pracujeme také na úpravě prádelny," dodal ředitel léčebny.

Kraje dostaly za úkol vyčlenit 60 lůžek na 100.000 obyvatel pro seniory s onemocněním covid-19, pro Liberecký kraj to znamená zajistit v přepočtu zhruba 260 lůžek. Podle hejtmana bude ale větší problém zajistit na péči o nemocné seniory dostatek kvalifikovaného personálu. V domovech už teď personál chybí," Někteří jsou nemocní, v karanténě nebo doma s dětmi," řekl Půta. Využít chce proto studenty a dobrovolníky. "Vybudovat novou není úplně jednoduché, budeme možná muset cestou nařízení najít nějaké zaměstnance, kteří tam budou pracovat," dodal hejtman.

čtk