Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky participativnímu rozpočtu mají v České Lípě např. veřejnou wi-fi síť či stojany na kola

02. 03. 2020 | 16:21

V České Lípě dokončili poslední z projektů, které už předloni v participativním rozpočtu navrhli obyvatelé města. V projektu "Tvoříme město" se uskutečnění dočkalo 20 návrhů a dohromady to přišlo na 3,8 milionu korun. Radnice chce v participativním rozpočtu pokračovat, ale až příští rok. Nejprve je třeba po zkušenostech z nultého ročníku upravit pravidla. Letos tak v rozpočtu peníze připravené nejsou. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

clRadnice
archivní foto

Do nultého ročníku projektu Tvoříme město navrhli lidé 42 projektů, v rozpočtu na ně bylo pět milionů korun. Hlasováním vybrali lidé k realizaci 20 návrhů. Od poloviny loňského roku je tak na náměstí veřejná wi-fi, v ulicích přibyly stojany na kola, ve městě jsou i nová dětská a workoutová hřiště. "Jediný projekt, který jsme ani nezačali, je instalace skleněné plastiky Lipové ratolesti," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). V tomto případě podle ní nastaly komplikace s autorskými právy.

Vandalové zhatili plány na vybudování dětského hřiště v ulici Josefa Maštálka na sídlišti Sever v České Lípě. Radnice proto projekt ukončila a připravené herní prvky použila jinde. "Branky včetně ochranných sítí stojí v Bardějovské ulici, stůl na ping pong je v blízkosti dětského hřiště na louce mezi Městským parkem a Okružní ulicí. Obojí je to v docházkové vzdálenosti od původního místa," řekla Kňákal Brožová.

Participativní rozpočet je podle radnice dobrý způsob, jak přímo zapojit obyvatele do chodu města. "Nultý ročník nám ale ukázal některá úskalí v pravidlech, o kterých jsme před vyhlášením samozřejmě nemohli vědět. Chceme se však poučit a nová pravidla nastavit tak, abychom problémy při participativním rozpočtování omezili na minimum. Také bychom chtěli zavést možnost elektronického hlasování," dodal místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

čtk