Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dny evropského dědictví v Novém Boru pozvou do muzea a kostela, ale i do pivovaru či sídla Lasvitu

07. 09. 2020 | 8:06

Na bezplatné prohlídky Sklářského muzea, pivovaru BORN, Lasvitu a interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie, varhanní koncert či výstavu novoborského fotografa Petra Germaniče lákají letošní Dny evropského dědictví. Ty v Novém Boru proběhnou od 12. září do 20. září.

lasvit1irma
Foto: Artur Irma

Dny evropského dědictví (European Heritage Days), do nichž se město Nový Bor zapojuje pravidelně, každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

V sobotu 12. září a v neděli 13. září si tak mohou Novoborští i turisté zdarma prohlédnout ojedinělé sbírky, mapující historii sklářství ve městě, ve Sklářském muzeu.

Své prostory zpřístupní v sobotu 12. září také společnost Lasvit, která pro širokou veřejnost otevře unikátní komplex budov na Palackého náměstí. V rámci Dne otevřených dveří si zástupci společnosti ve 14 hodin převezmou ocenění Památka Libereckého kraje.

V pondělí 14. září zavítá do města Český varhanní festival, v jehož rámci se při koncertě rozezní vzácné varhany z roku 1895 v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Nevšední kulturní zážitek završí exkurze s ukázkami a výkladem o stavbě a historii varhan.

Současně s tím v netradičních kostelních prostorách zahájí výstavu novoborský fotograf Petr Germanič, jehož snímky města a okolí budou k vidění do konce září.

Kostel se pro širokou veřejnost otevře i v úterý 15. září. Prostřednictvím komentovaných prohlídek si budou moci zájemci prohlédnout interiér barokního kostela, který mimo jiné stráží nejstarší chráněnou památku ve městě – sochu Panny Marie z roku 1745. Zpřístupněná bude rovněž 60 metrů vysoká věž kostela se zvonem z roku 1607.

Zájemci budou moci zavítat také do Pivovaru BORN. Ten pozve na prohlídky prostor včetně pískovcových historických sklepů ve středu 16. září a ve čtvrtek 17. září.

Dny evropského dědictví v Novém Boru završí výstava věnovaná podstávkovým domům v Turistickém informačním centru. Na ni mohou návštěvníci zavítat od pátku 18. září do 27. září.

 

12. 9. 2020

LASVIT Palackého nám.

10:00 – 16:00 hodin

Den otevřených dveří, od 14:00 hod. předání ceny Památka Libereckého kraje

 

12. 9. a 13. 9. 2020

Sklářské muzeum Nový Bor

9:00 – 17:00 hodin

zpřístupnění muzejních prostor zdarma

 

14. 9. 2020

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru

18:00 hodin – Český varhanní festival – koncert na záchranu kostelních varhan

 

15. 9. 2020

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru

9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hodin

zpřístupněna věž kostela a interiér kostela s komentovanými prohlídkami

 

od 14. 9. do konce září 2020

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru

výstava fotografií borského rodáka Petra Germaniče

 

16. 9. a 17. 9. 2020

Pivovar BORN – dům č. p. 100, nám. Míru

10:00 – 16:00 hodin

zpřístupnění prostor pivovaru včetně historických sklepů – možnost komentované prohlídky

 

od 18. 9. do 27. 9. 2020

Turistické informační centrum Nový Bor

Podstávkové domy – výstava

 

Vzácné varhany jsou naším kulturním dědictvím 

Ke Dnům evropského dědictví v Novém Boru již tradičně patří i jeden z koncertů Českého varhanního festivalu, neboť obě akce mají mnoho společného. Dny evropského kulturního dědictví poukazují na památky všeho druhu a jejich cílem je jejich propagace, udržování a ochrana, Český varhanní festival se zaměřil se stejným cílem na velmi specifické objekty, na vzácné varhany. Jedny z nich zdobí i kůr kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru a pro zájemce se rozezní 14. září v 18.00 hodin. Historické varhany zcela jistě patří ke kulturnímu dědictví naší země, neboť nám patří světové prvenství co do počtu těchto nástrojů na našem území. Jsou svéráznými a nenahraditelnými svědky naší minulosti a je třeba o ně pečovat a zachovat je i pro budoucí generace. Proto Český varhanní festival již čtrnáctým rokem představuje veřejnosti v celostátním měřítku nejen varhany velké a slavné, ale i takové, jejichž zvukové kvality zůstávaly koncertnímu publiku spíše utajeny. Interprety jsou vždy vynikající profesionální varhaníci z Čech i ze zahraničí, kteří připravují jedinečné koncertní programy pro jednotlivé nástroje. Dobrovolné vstupné pak slouží jako příspěvek na údržbu a opravy nástrojů. Město Nový Bor je do projektu na záchranu varhan zapojeno již sedmým rokem.

Víte, jak vypadají a znějí novoborské varhany?

Obojí bude možné se dozvědět v pondělí 14. září 2020 od 18.00 hodin, kdy dá příležitost zaznít vzácným varhanám z dílny varhanáře Heinricha Schiffnera v kostele Nanebevzetí Panny Marie zakladatel Českého varhanního festivalu, varhaník a dirigent, Adam Viktora, kterého doprovodí svým krásným sopránem Gabriela Eibenová. Přijměte pozvání na nevšední kulturní zážitek do novoborského kostela, jehož prostor vyplní zvuk nástroje z roku 1895, který patří k jedněm z nejcennějších historických varhan v Čechách. Po koncertě se mohou návštěvníci těšit na exkurzi u varhan s ukázkami a výkladem o stavbě a historii varhan.

www.novy-bor.cz