Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Doksy plánují pro areál zámku bytový dům, parkoviště i zázemí pro návštěvníky

06. 07. 2024 | 12:21

Bytový dům, parkoviště pro 60 aut i zázemí pro návštěvníky chtějí vybudovat Doksy na Českolipsku v areálu městského zámku. Náklady radnice odhaduje na 60 až 90 milionů korun bez daně. Zatím má město hotové studie, nyní začne zpracovávat na všechny tři záměry projektové dokumentace.

DoksyZámek Dudek 2012 07 17 04
Zámek Doksy, archivní foto

V ideálním případě by tak výstavba mohla začít za rok či dva. Starosta Roman Fajbík (BOD 21–bud.-odpověd.-důvěra) ČTK řekl, že termín zahájení ale závisí i na tom, jak budou úspěšní při získávání dotací.

"Vše bude záležet na tom, jak rychlá bude příprava a jestli nám přiklepnou dotace," řekl starosta.

Sedmihektarový zámecký areál z konce 16. století město vlastní od roku 2015, kdy ho bezúplatně získalo od Libereckého kraje. Do roku 2012 tam měl kraj zemědělské učiliště, poté už pro něj neměl využití. Město do obnovy zchátralé památky investovalo i díky dotacím už přes 100 milionů korun. Přímo v zámku je prohlídkový okruh pro turisty, muzeum Čtyřlístku, městská galerie i knihovna a z bývalé tělocvičny je od minulého léta galerie soch z písku.

Aktuální projekty města se týkají dalších částí zámeckého areálu. Na bytový dům hodlá radnice přeměnit budovu bývalého učiliště. Vybudovat tam chce 22 malometrážních bytů. "Bytový dům by měl sloužit primárně pro seniory. Je velká poptávka z jejich strany, a to hlavně z důvodu, že na sídlišti není jediná bytovka s výtahem, takže je velký převis žádostí do domu s pečovatelskou službou," uvedl starosta. Pokud by mezi seniory nebyl zájem, nové byty by podle něj mohly sloužit i jako startovací pro mladé rodiny nebo matky samoživitelky. Náklady na přestavbu bývalého učiliště odhaduje město na 47 až 71 milionů korun bez daně, dotaci chce získat z programu na budování dostupného nájemního bydlení.

Peníze na další dva projekty by radnice ráda získala z výzev na podporu cestovního ruchu. Náklady na vybudování parkoviště s novým vjezdem do areálu odhaduje na 12,5 milionu bez daně a na vybudování zázemí pro návštěvníky zámku na 4,5 milionu korun. To by mělo vzniknout v budově nyní využívané jako prádelna. Radnice tam chce mít občerstvení, polootevřený přístřešek s posezením, zázemí pro cyklisty i veřejné toalety.

čtk