Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Doksy uspořádají v květnu výstavu kramářských písní

01. 05. 2019 | 12:00

Výstava Vale, lásko ošemetná, Adie, lebe wohl se inspirovala z díla Karla Hynka Máchy. Toto česko-německé dílo je typickým příkladem kramářské písně, které se zpívaly na jarmarcích a poutích od 16. do 19. století. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 2. května od 17 hodin v Památníku K. H. Máchy v Doksech. Doprovodného programu se zúčastní i místní základní umělecká škola.

Kramářské písně bavily posluchače informacemi o dění v blízkém i vzdálenějším světě, dávaly zvlášť přednost událostem senzačním, šokujícím a zázračným. Můžeme je považovat za předchůdce dnešního bulvárního tisku a představovaly písňové zpravodajství. Potulní písničkáři chtěli své obecenstvo poučit, pobavit a zaujmout, aby si lidé jejich tištěné písničky kupovali. Jsou zajímavým zrcadlem vkusu dobového čtenáře a posluchače pocházejícího nejčastěji z lidových vrstev.

V předprázdninovém období nabízí Památník Karla Hynka Máchy atraktivní pohled na vztah básníka ke kramářským písním, které využíval při své tvorbě. Výstavu doporučuji k návštěvě nejen rodinám při víkendových výletech, ale také třeba jako tip pro školní výlety,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V kramářských písních, které výstava představí, se odrážejí dobové události, jež Mácha využíval ve svých dílech (láska, loupežníci, otcovražda). Expozice také ukáže vztah kramářských a poutních tisků k regionu Máchův kraj (Bezděz). Dotkne se širších souvislostí kramářských písňových tisků k literatuře českého národního obrození v první polovině 19. století. Těšit se můžete i na další zajímavosti ze sbírek knihovny Národního muzea.

Načítám...
Napiš komentář