Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domy pro postižené klientky v Jestřebí postaví Liberecký kraj díky dotaci

19. 06. 2019 | 12:02

Liberecký kraj získal dotaci na dokončení transformace Domova Sluneční dvůr pro handicapované ženy v Jestřebí na Českolipsku. Poslední největší etapa přijde téměř na 66 milionů korun, zhruba 85 procent pokryje dotace z evropských fondů. V areálu domova v Jestřebí vznikne trojdomek pro 18 klientek, původní dům čeká rekonstrukce a bude v něm centrum denních aktivit a administrativní zázemí domova. Novinářům to dnes řekla krajská radní pro evropské dotace Radka Loučková Kotasová (ANO).

žena woman-2461897 960 720
Ilustrační foto

Transformace Domova Sluneční dvůr stejně jako dalších pobytových zařízení v kraji začala v roce 2007. Cílem je zapojit klienty s mentálním postižením víc do společnosti. V minulosti byly ústavy často mimo obce, i domov v Jestřebí je od obce vzdálený půldruhého kilometru. Klientky se měly do nových domků stěhovat už v roce 2015, z projektu ale tehdy sešlo i kvůli odporu obyvatel v některých obcích, kde chtěl kraj domy pro postižené stavět. "Mezi tím ale integrace dorazila k nám. V sousedství vyrostlo několik domů a jejich obyvatelé nemají s našimi postiženými klientkami žádné problémy," řekl ČTK ředitel domova Pavel Kos.

Počet klientek domova se za poslední roky snížil na polovinu, dnes se v Jestřebí starají o 41 žen s kombinovaným postižením, které jsou ve věku od 36 do 78 let. "Řada klientek odešla, některé se vrátily do rodin, jiné dnes žijí v chráněných bytech třeba v Liberci," řekl k úbytku klientů Kos. Osm žen se na jaře přestěhovalo do domu v České Lípě, který pro ně kraj za sedm milionů korun zrekonstruoval. Na jaře se začal stavět nový dvojdům za 25 milionů v Sosnové a ještě letos začne stavba dalšího domu za 14 milionů v České Lípě, obojí má být hotovo za rok. Práce v Jestřebí začnou až příští rok na jaře a hotové by měly být v roce 2021. Celkem projekt přijde na více než 110 milionů korun.

Díky transformaci pobytových zařízení se postižené ženy, ale i muži, postupně z velkých nevyhovujících ústavů stěhují do menších bytů, kde mohou žít podobně jako ostatní populace. "V současné době spousta těch postižených zůstává doma a stará se o ně rodina, nejčastěji rodiče. Musíme ale být připraveni na to, že za deset, 20 let, až už rodiče nebudou schopni se o ně postarat, se o ně budeme muset postarat my. Na to se ten systém musí připravit," dodal hejtmanův náměstek Pavel Svoboda (ČSSD).

čtk