Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival Lípa Musica bude sice letos bez zahraničních hostů, nabídne ale koncerty i na nových místech

19. 05. 2020 | 11:58

AKTUALIZOVÁNO: Mezinárodní hudební festival Lípa Musica bude sice letos bez zahraničních hostů a poprvé po devíti letech nemůže uspořádat koncerty v sousedním Sasku, milovníkům hudba ale nabídne hudební vystoupení i na nových místech, třeba v kostelích v Heřmanicích v Podještědí a České Kamenici nebo v libereckých lázních. Od 12. září do 28. října se uskuteční 20 koncertů v Libereckém a Ústeckém kraji, ale také například workshopy pro hudebníky. Program festivalu dnes na sociální síti YouTube představil ředitel festivalu Martin Prokeš.

harfa
Ilustrační foto

Renesanční večer připravili organizátoři na 28. září do děkanského kostela sv. Jakuba staršího v České Kamenici. "Trojlodní chrám je místem, kde na varhany hrával sám Antonín Dvořák, když navštěvoval zdejší německou školu a na praxi pobýval v jednom místním řeznictví," řekl Prokeš. Program bude ale připomenutím tudorovské Anglie a hudby, které vévodili Thomas Tallis a William Byrd, mistři duchovní polyfonie. "Jejich odkaz postaví vokalisté Cappelly Mariana do kontrastu s italským bardem a capella zpěvu Giovannim Pierluigim da Palestrinou," doplnil ředitel festivalu.

Poprvé se jeden z koncertů festivalu Lípa Musica uskuteční v budově zrekonstruovaných městských lázní v Liberci, kde dnes sídlí Oblastní galerie. Sólo pro houslistu Josefa Špačka, který je zároveň garantem festivalu, prověří nové ozvučení, které galerie pořídila kvůli nevyhovující akustice. Nevšední hudební zážitek nabídne 17. října také zrekonstruovaný kostel sv. Antonína Paduánského v Heřmanicích v Podještědí. Přestože kostel nemá varhany, znít tu bude právě varhanní hudba v podání varhanice, která si říká Katta. Pod Ještěd přiveze unikátní bílé varhany. Posluchače vezme na duchovní hudební pouť od Johanna Sebastiana Bacha, Arva Pärta či Oliviera Messiaena až k vlastním skladbám.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Liberecký kraj festival zařadil mezi 16 nejvýznamnějších akcí. Na jeho organizaci dá letos přes milion korun. Předprodej zahájí 3. června on-line na stránkách festivalu Lípa Musica nebo v kanceláři festivalu v České Lípě.

čtk