Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči evakuovali 38 dětí a šest dospělých z tábora v Mařenicích. Mlýnský rybník přišel o stavidlo

18. 07. 2021 | 19:13

AKTUALIZOVÁNO: Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Odpoledne už se ale všichni mohli vrátit domů, řekla ČTK českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). V Dobranově ráno hasiči evakuovali obyvatele zhruba 20 domů podél potoka, z nedaleké Písečné muselo před velkou vodou odejít 37 lidí.

povodenDobranvVolfFB
Foto z FB starostky České Lípy Jitky Volfové.

"Voda opadá poměrně rychle, ještě rychleji, než když stoupala nahoru, takže sháníme vysoušeče. Přivezeme do Písečné cisternu s vodou, ale až zítra (v pondělí), protože většina jich je na Moravě. V Písečné jsou ale bez vody, a tak je potřeba ji tam přivézt. Dodáme tam kontejnery a jsme v kontaktu s Libereckým krajem, který dodá nějaké vysoušeče a dezinfekční prostředky, takže to poskytneme i ostatním obcím," doplnila Volfová. Hráz ve Svojkově na Kachním rybníku podle ní nápor vody vydržela, bude ale potřebovat opravu.

Před velkou vodou hasiči v noci evakuovali také 28 lidí z kempu u Svitavy. V sobotu preventivně evakuovali dětský tábor v Mníšku na Liberecku a dnes dopoledne 38 dětí a šest dospělých z dalšího dětského tábora v Mařenicích na Českolipsku. Vedoucí s dětmi z mařenického tábora se sami už v noci preventivně přesunuli do nouzového ubytování, s dalším přesunem jim dopoledne pomohli hasiči. "Zpátky už se vrátit nemohli," řekl ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský. V souvislosti s přívalovými dešti evidují hasiči v kraji od soboty na 200 událostí. Situace se už zklidnila, voda opadá, stále ale nějaké události přibývají. "Jde hlavně o čerpání vody, v tom budeme zřejmě pokračovat ještě v pondělí," dodal mluvčí hasičů.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU) už platí druhý povodňový stupeň jen na Panenském potoce v Pertolticích, na prvním stupni zůstává Ploučnice v Mimoni a také Lužická Nisa v Liberci. Důvodem zvýšené hladiny Nisy je ale odpouštění přehrady Harcov v Liberci. Podle údajů z Povodí Labe z ní teď odtéká víc vody, než přitéká. Za intenzivních srážek v sobotu naopak přehrada pomohla zmírnit dopady na město, když z ní odtékalo méně vody, než přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl.

Do normálu už se vrátila i Svitávka v Zákupech, kde byl ještě dopoledne stav ohrožení. Důvodem byl Mlýnský rybník v Jablonném v Podještědí na Liberecku, kde se ráno utrhlo jedno ze dvou stavidel. "Už je to zabezpečené, prolomila se jedna strana stavidel, před nimi jsou česla a na ta jsme s hasiči nasázeli desky a vrátili jsme to do normálního průtoku," řekl ČTK starosta Jablonného Jiří Rýdl (NEZ). Soukromého vlastníka rybníka informoval o situaci. "Počítá s tím, že bude ten rybník letos rekonstruovat a odbahňovat," dodal.

Hladiny většiny potoků a řek klesají, na druhém povodňovém stupni zůstává Smědá v Černousích a Panenský potok v Pertolticích. Na první povodňovém stupni se drží Lužická Nisa v Liberci nebo Ploučnice v Mimoni, další řeky se už vrátily do normálu

Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, v noci bylo postiženější Českolipsko. Hodinu před půlnocí zachraňovali hasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň, teď už i tam voda klesla. "Sčítáme škody, máme kolem 20 zatopených domů, poškozené jsou ploty, zahrady, čerpáme vodu ze sklepů," řekl ČTK starosta Kunratic Michal Iwanejko (Kunratice Všem).

Zhruba desítku zaplavených domů mají také v nedalekém Cvikově a Lindavě. Podle cvikovského starosty Jaroslava Švehly (ODS) jsou tam poškozené i silnice.

čtk