Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Historii vodního hradu Lipý v České Lípě připomínají nové informační panely

10. 07. 2021 | 17:21

U vodního hradu v České Lípě přibyly čtyři nové informační panely, které návštěvníky informují o pohnuté historii památky. O jejich instalaci se zasloužili pracovníci Turistického informačního centra a Vlastivědnému spolku Českolipska, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

CLvodni-hrad-lipywwwportalceskalipacz
archivní foto

Turistům památka nabízí i komentované prohlídky, na 13. a 27. července tu připravili noční prohlídky s bílou paní a 31. července se v areálu odehraje rekonstrukce dobývání zdejšího hradu husity.

"Prohlídkový okruh zahrnuje nádvoří s pozůstatky hradní architektury, gotické sklepení a branskou věž. Ta je jedinou dochovanou stavbou v areálu a ve čtyřech místnostech tam je expozice zaměřená na život na hradě na přelomu 19. a 20. století," doplnila mluvčí radnice. V sousedství hradu je v bývalém hospodářském stavení Centrum textilního tisku, jehož expozice představuje Českou Lípu jako jedno ze tří nejvýznamnějších českých center textilního průmyslu po Praze a Liberci.

Vodní hrad stojí jen pár kroků od centra České Lípy, u slepého ramene Ploučnice ho postavil rod Ronovců někdy před rokem 1277. Původně dřevěná stavba byla zřejmě ve 14. století doplněna o kamennou obrannou věž. Hrad dobyli husité a později i Švédové. V roce 1820 vypukl ve městě ničivý požár, který zachvátil i staré panské sídlo. V 19. století pak byla v areálu rafinerie cukru. Za německé okupace byla snaha hrad opravit a zpřístupnit, práce ale kvůli nedostatku peněz zastavili. V únoru roku 1957 byla hlavní zámecká budova z příkazu Národního výboru odstřelena.

Hrad pak upadl prakticky v zapomnění. Ještě na konci 80. let 20. století byla na jeho místě jen nesourodá směsice přístřešků a budov, pod níž by původní gotickou stavbu nikdo nehledal. Obnova hradu začala v roce 1992 a stála přes 50 milionů korun. Z historického hlediska je nejcennější částí areálu gotický most, který byl původně přístupovou cestou do hradu. Patří k nejstarším památkám svého druhu v celém Libereckém kraji. Veřejnosti se hrad otevřel v roce 2003.

čtk