Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hráz Kachního rybníka ve Svojkově na Českolipsku je po provizorní opravě

16. 09. 2021 | 5:42

Hráz Kachního rybníka ve Svojkově na Českolipsku, která je ve špatném technickém stavu, je po provizorní opravě. Při červencových přívalových deštích hrozilo, že se protrhne. Hasiči museli kvůli tomu evakuovat obyvatele okrajové části České Lípy. ČTK o provizorní opravě informovala dnes mluvčí radnice v České Lípě Kristýna Kňákal Brožová.

rybník swans-1436266 1280
Ilustrační foto

"Obyvatelé Písečné a Dobranova, které voda v Kachním rybníce při větších deštích přímo ohrožuje, tak mohou klidněji spát," dodala.

Nyní se začne připravovat projektová dokumentace kompletní opravy celé soustavy čtyř rybníků, které kromě Kachního tvoří ještě Luční, Výroční a Ptáčník. Odborníci musí u rybníků ověřit základní hydrologická data, zhodnotit stav výpustných a bezpečnostních zařízení samotných rybníků i celé soustavy. Zaměří se také na odolnost hrází při přelití a posoudí předpokládaný rozsah škod v případě povodní. Náklady za posudek odhadované na 50.000 korun zaplatí z městského krizového fondu Nový Bor, který je pro Svojkov obcí s rozšířenou působností.

Rybníky patří Českému rybářskému svazu, který ale na jejich opravu nemá peníze. "S financováním pak rybářům pomůže Ministerstvo zemědělství ČR, které podá rybářům pomocnou ruku i s administrací žádosti o dotaci," uvedla mluvčí českolipské radnice. O nevyhovujícím stavu soustavy čtyř rybníků se ví už od roku 2010, v následujících "suchých" letech ale jejich stav nikdo neřešil.

Přívalové deště v polovině července v Libereckém kraji způsobily škody zhruba za 330 milionů korun, z toho téměř za 240 milionů v Liberci. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě. V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov, Velenice, Zákupy a další obce.

čtk