Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hubáčkovo Kino Máj v Doksech patří v létě digitálně restaurovaným Klenotům českého filmu

07. 07. 2020 | 5:35

Kino Máj Doksy patří v červenci krátké přehlídce filmů nazvané Klenoty českého filmu. Včera ji zahájila poetická komedie Jiřího Menzela Postřižiny, která byla natočena podle knihy Bohumila Hrabala. Dalšími filmy, které byly digitálně restaurovány a díky tomu se vrací po dlouhých letech v té nejvyšší kvalitě na plátna kin, jsou další kultovní snímky Samotáři a Kouř.

V kině Máj v Doksech už byly s dobrým ohlasem u diváků promítány i další starší a velmi úspěšné české filmy – snímek Gustava Machatého z roku 1931 Ze soboty na neděli a jedno z nejvýznamnějších děl světové kinematografie, film Františka Vláčila Markéta Lazarová.

Pokud bude divácký zájem o nově digitalizované starší české filmy trvat i nadále, mohou se diváci těšit např. na snímek Extáze Gustava Machatého z roku 1932 i na další filmy, které budeme promítat ve spolupráci s Národním filmovým archivem, z jehož iniciativy byly tyto klenoty českého filmu nově digitalizovány.

Program kina.

Miloslav Lomič, dramaturg kina Máj Doksy

Doksy jako Severočeské jezerní lázně měly své kino už ve 20. letech 20. století. Bylo to kino Heller a nacházelo se v dnešní Komenského ulici v zadní části restaurace Bezděz. Přežilo německou okupaci a podlehlo až v roce 1953 požáru. Rok trvala jeho rekonstrukce, rok se tedy provizorně promítalo v hotelu Grand. Ovšem tehdy byl hotel sídlem Okresního národního výboru, neboť Doksy byly v letech 1949-1960 okresním městem.

Stavba kina
Výstavba nové budovy kina byla plánována společně se stavbou budovy základní školy. Vzhledem k tomu, že při výkopu byla objevena spodní voda, byla stavba kina pozastavena. Stavební materiál byl převezen na staveniště školy a stavba kina byla zahájena až po vypracování nové projektové dokumentace. Autorem architektonického projektu je Ing. arch. Karel Hubáček, který též vykonával autorský dozor. Krátce nato projektoval světově uznávanou stavbu hotelu a vysílače na vrcholu Ještědu, za kterou byl oceněn Perretovou cenou Mezinárodní unie architektů.
 
Kino bylo slavnostně otevřeno 9. března 1963 premiérou českého širokoúhlého filmu Závrať. Tento poetický příběh dospívající dívky prožívající svou první lásku režíroval  Karel Kachyňa. Od července 2002 je kino součástí příspěvkové organizace Městské kulturní středisko Doksy.