Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hvězdou zahajovacího koncertu festivalu Lípa Musica bude klavírista Lukáš Vondráček

26. 11. 2022 | 10:11

Hvězdou zahajovacího koncertu 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica bude příští rok 1. září jeden z mezinárodně nejúspěšnějších českých klavíristů Lukáš Vondráček. Na festival se vrací po pěti letech. Tentokrát zazní druhý klavírní koncert Sergeje Rachmaninova za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, který se představí poprvé, řekla ČTK mluvčí festivalu Lucie Johanovská. Předprodej vstupenek začne v pondělí.

vondracek
Foto - zdroj: www.lipamusica.cz

Zahajovací koncert bude už pošesté v režii Libereckého kraje. "Na Koncertě pro Liberecký kraj vystoupí česká klavírní hvězda, vítěz Soutěže královny Alžběty v Bruselu Lukáš Vondráček. Kromě Rachmaninova zazní také Anglická symfonie č. 8 G Dur Antonína Dvořáka. Sám Vondráček říká, že rozezpívat klavír je to největší umění a odborná kritika napříč světem se shoduje, že právě v tom je jeho mistrovství," uvedl ředitel festivalu Martin Prokeš.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Každoročně nabízí na podzim dvě desítky koncertů nejen v Libereckém kraji, ale i sousedním Ústeckém kraji a v Sasku. Zářijový zahajovací koncert v libereckém Divadle F. X. Šaldy bude předznamenáním ročníku, jehož ústřední dramaturgickou linií bude tentokrát podle Johanovské právě klavírní umění. Na kompletní program si ale musí lidé ještě počkat.

Vstupenky na úvodní galakoncert půjdou do prodeje v pondělí 28. listopadu v cenách od 800 do 1400 korun. K dostání budou ve festivalové pokladně v České Lípě a také on-line na www.lipamusica.cz.

čtk