Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Inspekce dala pokutu stavební firmě za netřídění odpadů, Syner už dal věc do pořádku

12. 06. 2019 | 15:49

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 150.000 korun liberecké firmě Syner. Důvodem je to, že stavební společnost v areálu ve Stráži pod Ralskem netřídila odpady. V tiskové zprávě o tom dnes informovala inspekce. Proti pokutě se Syner neodvolal. Mluvčí společnosti Ondřej Paclt ČTK řekl, že tam odpad navozily třetí osoby a ve firmě již učinili opatření, aby se to neopakovalo.

Paclt dále uvedl, že areál ve Stráži pod Ralskem využívali jako meziskládku pro stavební materiály z jejich stavební činnosti. Následně byl materiál recyklován nebo odvážen na skládky. "Areál nebyl v době kontroly oplocen, a tak se na něm objevil odpad, který tam navozily třetí osoby," uvedl mluvčí. Podle něj tento odpad Syner na vlastní náklady odstranil. "V současné době již do areálu není volný příjezd, abychom vzniku nepovolené skládky zamezili," dodal.

Inspektoři v lednu 2019 na základě obdrženého podnětu zjistili, že v areálu firmy jsou na ploše zhruba 17.000 metrů čtverečních skladovány odpady různého složení. "Na jedné hromadě vysoké až čtyři metry byly betonové kvádry s příměsí železných drátů a výkopové zeminy. Další hromada o mocnosti pět metrů obsahovala asfaltové kry s příměsí zeminy, našli jsme i azbestovou krytinu a rozbité cihly. Původce odpadů je přitom povinen shromažďovat odpady utříděně podle jednotlivých druhů a kategorií, což se v tomto případě nestalo," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Liberec Hana Kolářová.

Provozovatel podle ní nesplnil ani svou další povinnost, a to zabezpečit odpady před případným nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem. "Areál nebyl oplocen a vstup cizích osob nebyl znemožněn ani žádným jiným způsobem," dodala. Inspektoři také zjistili, že liberecká firma minimálně od roku 2018 do února 2019 nevedla za areál ve Stráži pod Ralskem průběžnou evidenci produkovaných odpadů. "Nezaslala ani hlášení o produkci a nakládání s odpady do systému ISPOP provozovaného ministerstvem životního prostředí. Areál nebyl příslušným správním orgánem schválen jako zařízení k nakládání s odpady a společnost ani nedisponovala povolením dle stavebního zákona," dodala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

čtk, lo