Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jednání o majetkovém vstupu do nemocnice zastupitelé České Lípy přerušili

16. 11. 2023 | 10:34

Jednání o majetkovém vstupu do krajské Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa dnes českolipské zastupitelstvo přerušilo. Zastupitelé se shodli, že pro takové rozhodnutí nemají dostatek informací o situaci nemocnice a nedostali ani konkrétní nabídku. Mnozí také kritizovali, že na jednání nedorazil žádný zástupce Libereckého kraje jako jediného vlastníka, který by jejich dotazy zodpověděl. Pro přerušení hlasovalo všech 21 přítomných zastupitelů.

nemocnicelipa31
Foto: Artur Irma

Jednání mezi městem a krajem o vstupu do nemocnice začala v roce 2015, kraj tehdy nabízel městu 34 až 49 procent akcií v ceně od 100 do 161 milionů korun, zastupitelé ale odkup neschválili. Naposledy o něm jednali na jaře 2017 a od té doby se jednání neposunula. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) stále platí nabídka z roku 2016 na vstup města formou navýšení základního kapitálu emisí nových akcií, přičemž cílový minoritní podíl města Česká Lípa na nemocnici by měl být 49 procent na základním kapitálu.

Zastupitelka opoziční SPD Romana Žatecká, která jako starostka (tehdy za ČSSD) o vstupu města v letech 2015 a 2016 vyjednávala, dnes připomněla, že město mělo zájem o majoritní podíl akcií. "Abychom mohli něco ovlivňovat, abychom ty peníze jenom nevěnovali do nějakého společného projektu. Teď máme ale rok 2023 a zdravotnictví je někde úplně jinde a stejně tak situace s českolipskou nemocnicí, a my nemáme žádnou informaci, o kterou bychom se při rozhodování opřeli," řekla na dnešním jednání.

Návrh na přerušení bodu dala starostka Jitka Volfová (ANO), která materiál do zastupitelstva předkládala. Přiznala, že sama nebyla schopna se k potřebným informacím o nemocnici dostat. Bude podle ní třeba další jednání, protože nejde o jednoduché rozhodování. "Českolipská nemocnice má rozpočet jednu miliardu korun stejně jako město Česká Lípa," poznamenala starostka. Připomněla, že město s nemocnicí spolupracuje, přispívá na konkrétní projekty, poskytuje například i byty pro lékaře a zdravotnický personál.

Českolipská nemocnice je se 488 lůžky druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, zajišťuje péči o oblast se zhruba 120.000 obyvateli. Od roku 2006 je akciovou společností, která zaměstnává zhruba 980 lidí. V roce 2022 přesáhly výnosy nemocnice 1,11 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 493.000 korun. Na investice přispívá kraj nemocnici každoročně 40 miliony korun. Pro vstup města do nemocnice se v anketě v roce 2016 vyjádřili i obyvatelé České Lípy. Z 2377 respondentů považovala čtvrtina vstup města do nemocnice za velmi potřebný a 43 procent za potřebný.

čtk