Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kino Máj v Doksech hostí už popáté přehlídku Bergmanových nejlepších filmů

11. 02. 2020 | 9:15

Dnes pokračuje v kině Máj Doksy projekcí dalšího, již pátého snímku, unikátní přehlídka filmů jednoho z nejvýznamnějších světových režisérů Ingmara Bergmana. Diváci tak mohou po dlouhých letech vidět znovu řadu snímků, které byly nedávno převedeny v nejvyšší kvalitě do nové digitální podoby. Tato mimořádná retrospektiva se z celé České republiky koná pouze v kině Máj v Doksech.

Z těch nejznámějších filmů přehlídky chystáme v následujících měsících tyto:

Tvář (1958)
Pramen panny (1960)
Jako v zrcadle (1961)
Mlčení (1963)
Hosté večeře páně (1963)
Persona (1966)
Scény z manželského života (1973)
Podzimní sonáta (1978)
Fanny a Alexander (1982)

Od října 2019 jsou každý měsíc promítány režisérovy filmy, které byly natočeny od padesátých do osmdesátých let. Bergman získal za svá díla řadu prestižních filmových ocenění a nominací. Minimálně za tři z filmů, které budou uvedeny, byl Bergman nominován na Oscara (Lesní jahody, Podzimní sonáta a Fanny a Alexander; za svůj život byl na toto ocenění nominován ještě šestkrát), v Berlíně získal za Lesní jahody Zlatého medvěda, za Úsměvy letní noci a Sedmou pečeť byl v Cannes nominován na Zlatou palmu, kterou si v následujících letech odnesl domů celkem sedmkrát. Snímek získal 12 filmových cen, mj. byl v roce 1960 nominován na Oscara za nejlepší scénář.

Foto z filmu Pramen panny Ingmara Bergmana, rok 1960

Přehlídku zahájil v úterý 29. října 2019 Bergmanův nízkorozpočtový, ale velmi zásadní snímek Sedmá pečeť. V úterý 11. února od 18.30 hod. se bude konat projekce filmu Pramen panny z roku 1960, který Bergman natočil na motivy švédské balady ze 13. století. Projekci předchází lektorský úvod filmového kritika a historika Vladimíra Hendricha, který doplní přednáška o genezi a vývoji vztahu Ingmara Bergmana k náboženství a víře.

Přehlídku v Doksech umožnila distribuční společnost Film Europe.

Pramen panny

Jungfrukällan, Švédsko, 1960, 89 minut. Bohatý statkář (Max von Sydow) posílá svou krásnou patnáctiletou dceru Karin do kostela zapálit svíčky za Pannu Marii. Během cesty, která trvá na koni několik dní, si naivní Karin užívá klidu a krásy jarního lesa, dokud nenarazí na skupinu zdivočelých pastevců. Ohromeni její krásou podléhají sexuální vášni… Neobyčejně krásný, ale současně i nemilosrdný snímek, který Bergman natočil na motivy švédské balady ze 13. století, vypráví příběh o dětské nevinnosti, rodičovské lásce a duchovní víře, ale také o pomstě a brutalitě světa, zmítajícího se mezi pohanstvím a křesťanstvím. Režijně i vizuálně precizní filmové dílo (kameramanem byl Sven Nykvist) obdrželo Zvláštní uznání poroty na MFF v Cannes 1960 a o rok později získalo také Oscara za Nejlepší cizojazyčný film a Zlatý glóbus v téže kategorii.

Projekci předchází lektorský úvod filmového kritika a historika Vladimíra Hendricha, který doplní přednáška o genezi a vývoji vztahu Ingmara Bergmana k náboženství a víře.

TZ/Miloslav Lomič